Naar hoofdinhoud Naar footer

Korte film: ADA zorgt, maar dan met seks

Fabuch maakte de korte film Ada die gaat over de bijzondere zorg die sociaal sekswerkers/seksverzorgers aan mensen met een beperking kunnen bieden. Dit is belangrijk werk want het hebben van eigen seksuele belevingen verbetert de kwaliteit van leven. Maar in Nederland kennen we geen landelijke regeling omtrent deze vorm van zorg. Sociaal sekswerk/seksverzorging wordt vanuit gemeenten zelden vergoed. Dit was de aanleiding om dit belangrijke onderwerp via de film Ada aandacht te geven.

In Nederland wordt sociaal sekswerk/seksverzorging vanuit gemeenten zelden vergoed, en ook de huidige zorgwetten voorzien mensen met een beperking niet in een vergoeding voor seksuele diensten. En dat terwijl mensen met een beperking of chronische ziekte vaak al weinig financiële middelen hebben. Een groot deel van hen heeft zonder hulp van een sociaal sekswerker/seksverzorger geen of weinig toegang tot seks of intimiteit.

Kwaliteit van leven

Het hebben van eigen seksuele belevingen verbetert de kwaliteit van leven. En wel zodanig dat dit het voor mensen met een handicap hét verschil kan maken. Juist daarom is het zo ongelooflijk nadelig dat er op deze thematiek een taboe rust die tot ver in de huidige wetgeving doorwerkt. Fabuch maakte de film zodat iederen het belang van fysieke intimiteit en genegenheid onder mensen met een beperking kan inzien. En om de positie van sociaal sekswerkers/seksverzorgers versterken.

Lees de tips van regisseur Fabian Jansen hoe je als begeleider om kunt gaan met de seksuele behoeftes van je cliënten. 

Wil je de film zien? 

Op de website van Fabuch Social Cinema vind je informatie waar je de film kunt bekijken. 

YouTube video thumbnail

Deel deze pagina via:

Contactpersonen