Naar hoofdinhoud Naar footer

Maak van functionele zorghandelingen creatieve en culturele activiteiten

Zes kunstenaars hebben meegewerkt aan een onderzoek van Severinus om van dagelijkse zorgmomenten een creatieve of culturele ervaring te maken. Dit zijn de resultaten.

YouTube video thumbnail

In verschillende woningen zijn kunstenaars en ontwerpers aan de slag gegaan om van alledaagse zorgtaken en huishoudelijke activiteiten een creatieve of culturele activiteit te maken. De kunstenaars werkten hiervoor samen met de bewoners en de begeleiders. Er onstond een nieuw aanbod voor bewoners met een ernstig verstandelijke en ernstig meervoudige beperking. Begeleiders kunnen daardoor nieuwe tools toepassen die niet meer tijd vragen, maar wel meer beleving opleveren voor zowel bewoner als begeleider.

De kijk van een kunstenaar

Kunstenaars hebben een andere blik op zorg dan begeleiders. Voeg deze blik samen met de blik van de begeleiders, en er wordt meer gezien. Zo zag bijvoorbeeld kunstenaar Feiko Beckers dat elke bewoner zijn eigen speciale mok heeft die het drinken vergemakkelijkt. Deze mokken staan nu symbool voor tijd nemen voor jezelf. Bekijk hieronder de video hoe de mokken tot stand zijn gekomen. 

Bekijk alle video's op Severinus.nl

Werkvormen en prototypes

Het project is tot stand gekomen door de samenwerking tussen het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Provincie Noord-Brabant/Kunstloc. De werkvormen en de prototypes worden opgenomen in het Leerplein en de beroepsopleiding van de Severinus Academie. 

Meer informatie

Er is een studiegids beschikbaar. Deze is digitaal aan te vragen via anne.smetser@severinus.nl

Lees meer

Deel deze pagina via: