Naar hoofdinhoud Naar footer

Dilemma 4: Wat doe je als de familie een oogje in het zeil wil houden?

De Wet zorg en dwang vraagt van zorgprofessionals dat zij steeds bewust de afweging maken tussen vrijheid en veiligheid. Wat zou jij doen in de volgende situatie?

Omdat Stanley een licht verstandelijke beperking en epilepsie heeft, vinden zijn ouders het beter om door middel van slimme technologische toepassingen (zoals een tracking-app op zijn telefoon en een camera in de woning) te kunnen volgen waar hun zoon is en hoe het met hem gaat. 

Hij wil dit zelf niet en vindt dat het een inbreuk is op zijn privacy. Ook heeft hij geprobeerd de camera te vernielen. De ouders van Stanley vragen daarom jouw hulp. Wat zou je hen adviseren?

Wat ingewikkeld. Wat hij wil is anders dan wat jullie willen. Is hij wilsbekwaam? Welke risico's loopt hij als deze maatregelen er niet zijn? Hoe vaak in een week/maand/jaar is er al zo'n incident voorgevallen waar jullie je zorgen om maken? Kunnen jullie (bijvoorbeeld met een moreel beraad met een gespreksleider die geschoold is in moreel beraadgesprekken) met hem, zijn begeleiders en jullie als ouders alle voors- en tegens van de diverse standpunten met elkaar afwegen? Om zo te komen tot zo veel mogelijk vrijheid, maar ook genoeg veiligheid en dus een zo goed mogelijk leven voor jullie zoon? Ik wens jullie veel succes en sterkte bij het maken van de keuzes, dit zijn moeilijke situaties. Hopelijk komen jullie met elkaar tot een besluit wat voor iedereen goed voelt!

Reactie van lezer Lisette

Bekijk de andere dilemma's of ga naar ons thema over de Wet zorg en dwang.

Download het dilemma in pdf en hang hem op op de werkvloer:

Downloads

Laatst bijgewerkt op: 17-11-2023

Deel deze pagina via: