Toon zoekbalkToon menu

Coronavirus

Samen met cliënten plezier maken? Gebruik deze beweegkaarten

Met de beweegkaarten van Siza kun je als begeleider eenvoudig en op een verrassende manier cliënten aan het bewegen zetten. Met de makkelijk uit te voeren ideeën doe je snel samen met je cliënt een leuke activiteit. Gewoon even tussendoor.

Informatiepunt Leven in coronatijd

Het informatiepunt Leven in coronatijd probeert een zo eenduidig mogelijk antwoord te geven op de vragen van mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking. Uiteraard is ieder mens verschillend en iedere situatie anders. Tegelijkertijd is er nog steeds veel onduidelijk over corona. Neem bij twijfel contact op met je arts of andere hulpverlener. Jij bent tenslotte degene die gaat over jouw gezondheid.
Lees verder

Sportzaal

Bewegingsagoog Nenette Bosveld: ‘Door de lockdown gingen de sportzaal en het zwembad dicht. De cliënten gingen van dagbesteding naar wonen. Daardoor hadden cliënten gewoon geen ruimte om te bewegen. Hooguit een rondje in hun woning of hun tuin. Dat was in de eerste maanden hun wereld.’ Bekijk deze video, waarin Nenette laat zien hoe je de beweegkaarten gebruikt.

https://www.youtube.com/watch?v=aLmKAK53-g0

Bewegen hoeft niet veel extra tijd te kosten

Gezond bewegen

Mensen met een verstandelijke beperking komen niet aan de norm van gezond bewegen. Daarom bedacht het beweegteam van ’s Koonings Jaght van Siza Zorggroep beweegkaarten waarmee de groepsleiding meer kan bewegen met de cliënten. Siza maakte de beweegkaarten samen met de HAN.
De beweegkaarten waren direct aanleiding voor het zorgpersoneel om meer te gaan bewegen met cliënten, merkten ze bij Siza. Nenette geeft een voorbeeld: ‘Zet tijdens het koffiedrinken een paar plastic bekers op elkaar en laat de cliënten deze omgooien met een paar sokken. Dan ben je bezig met bewegen, met oog-handcoördinatie en het kost je niet veel extra tijd.’

Energie uit leuke momenten

Siza deelt hun beweegkaarten graag met andere organisaties. Zodat jij als begeleider op momenten van de dag dat je het even niet meer weet iets kunt bedenken om samen met de cliënt te doen. ‘Als je met een cliënt gaat bewegen en je gaat samen plezier maken dan heb je een ander contactmoment dan wanneer je alleen bezig bent met de zorg’, vertelt Nenette. ‘Soms haal je juist de energie uit de leuke momenten en de leuke contacten die je met de cliënten hebt. En daar kunnen deze beweegkaarten aan bijdragen.’

Beweegkaarten downloaden

Er zijn tien 1,5 meter beweegkaarten. Download ze door op de tekst te klikken en gebruik ze zelf.

Beweegkaart Muur bal

Beweegkaart Lepel parcours
Beweegkaart In de pion mikken Beweegkaart Hoofd schouder knie en teen
Beweegkaart Het stapel spel Beweegkaart Gevulde flessen
Beweegkaart Emmer estafette Beweegkaart Ben jij een kikker?!
Beweegkaart Ballon hooghouden Beweegkaart Spiegelen

Op de website van SizaSports vind je nog veel meer beweegkaarten.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Grietje 12/5/2021

Graag hoor ik of er ook bewegingskaarten zijn voor mensen met EMB?
Met vriendelijke groet, Grietje


Lenneke Koster 25/3/2021

helaas is geen enkele video te bekijken. jammer, had het graag gezien.


Niels Krautscheid 18/3/2021

Hallo Nenette,
Ik ben student aan de HAN Sportkunde. Dit schooljaar heb ik mijn stage bij organisatie Ons tweede thuis in Amstelveen. Voor begeleiders ben ik ook beweegkaarten aan het maken en onderzoeken of het effect heeft bij cliënten. Via Linked in zag ik jullie bericht over de beweegkaarten. Wat mij interesse wekte was de zin die in het bericht staat dat begeleiders het meteen gingen oppakken. Wat hebben jullie gedaan dat begeleiders het gaan oppakken?

Groet,
Niels Krautscheid