Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Besluitvorming tot sondevoeding

Elke beslissing tot wel of niet starten van sondevoeding is een persoonlijke afweging van ouders en behandelaar samen. Dit werkboek helpt bij het maken van een keuze. 

sondevoeding-embIn het online werkboek  “Zorg voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking” van de sectie erfelijke en aangeboren aandoeningen (EAA) van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is er aandacht voor de keuzes over het geven van vloeibare voeding via een slangetje in de maag of darmen. Dit heet ook wel sondevoeding. 

Wanneer geef je het wel en wanneer niet? 

 Elke beslissing tot wel of niet starten van sondevoeding dan wel plaatsing van een PEG is een individuele afweging van ouders en behandelaar samen. De keuzes die gemaakt worden gaan over:

  • medische-biologische overwegingen (de arts neemt hierin het vaak voortouw) 
  • sociaal-emotionele overwegingen (de ouders nemen hierin vaak het voortouw)
Lees meer over sondevoeding

 

Casus

Het besluit om over te gaan op sondevoeding voor Mitchel is voor ons als ouders heel ingewikkeld. We zien hem steeds meer moeite krijgen met slikken en kauwen doet hij al nauwelijks. Toch is eten altijd zijn hobby geweest en was dat lange tijd het enige wat hij kon en waar hij plezier aan beleefde. Bovendien is het met elkaar eten voor ons als gezin een belangrijk moment van de dag. Wie kan ons raad geven over de stappen die we moeten doorlopen om tot een goede besluitvorming te komen?​

Thema's

Thema's
  • Lichamelijk welbevinden
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid werkboek

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling
Het werkboek EMB is ontwikkeld door verschillende kinderartsen. Hun doel is om Nederlandstalige informatie over praktische zorg voor kinderen met EMB te bundelen. 


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.