Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Muziekmethode ZOEM

ZOEM is een methode om kinderen en volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) muziekles te geven met behulp van een muziekplan op maat. Muziek is vaak een goede ingang voor contact. 

methode-zoem-gehandicaptenzorg-embMuziek maakt het mogelijk elkaar als gelijken te ontmoeten en elkaar te raken. Muziek biedt mogelijkheden voor beleving, voor het ontdekken van iets nieuws en voor ontwikkeling of leren. Het is ook fijn als je kennis kan maken met andere muziekstijlen en andere muziekinstrumenten dan de meest gangbare. Of dat je kan luisteren naar concerten of live muziek.

Bekijk een filmpje

Waarom ga je bijna vanzelf bewegen als je muziek hoort? Waarom kan muziektherapie bepaalde hersenproblemen oplossen? En hoe komt het dat je blijer wordt als je ouder wordt? VU-hoogleraar Erik Scherder vertelt het in dit filmpje. 

https://www.youtube.com/watch?v=9Kq3rwjMxTE

Onderdelen van ZOEM

ZOEM biedt houvast als je als team vaker muziek wilt inzetten voor deelnemers in je groep of klas. De methode bestaat uit verschillende onderdelen:

  • lessenserie
  • muziekvragenlijst
  • observatie-instrument
  • muziekplan

De muziekmethode is verkrijgbaar na het volgen van een incompany-training van één dag. Daarbij kun je nascholing volgen van een dagdeel. Je kunt ook een muziekinstrumentenbox bestellen. Na de training kun je de muziekmethode ZOEM inzetten in je groep of klas, maar ook als individuele muziekactiviteit. De muziekmethode ZOEM is een product van Rita van Burgsteden, Adriënne van den Berg, Cinta Belderbos, Patrick Meuldijk.

Download informatie over de training


Casus

Maira geniet van het kattenduet van Rossini. Dit blijkt uit de ZOEM-muziekvragenlijst. Begeleiders luisteren samen met haar naar het muziekstuk. Ze onderzoeken of het mogelijk is voor Maira om zelf de muziek te starten op haar iPad. In de ZOEM-lessen proberen ze meer te weten te komen over haar muzikaliteit. Is de muziekmethode ZOEM verkrijgbaar?​

Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid methode

Practice en research based. 
Kennis gebaseerd op ervaring in de dagelijkse praktijk en onderzoek. 

Beoordeling:

De muziekmethode ZOEM is er op gebaseerd dat mensen met EMB zich kunnen ontwikkelen. De focus ligt op daarbij op muziek. Neurowetenschappers als Gert-Jan de Haas en Erik Scherder hebben daar onderzoek naar gedaan. Bron: NVDMG


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Corien Hoving-Velzing 19/4/2022

Goedemorgen,

Ik lees op jullie website over muziekmethode en -cursus ZOEM.
Nu ben ik werkzaam als muziekdocent op het ROC Menso Alting in Groningen. Daar geef ik het vak muziek aan de opleiding PBMZ (pers. begeleider maatsch. zorg). Ik heb veel ervaring als muziekdocent op basisscholen, maar mis de ervaring van muziek in de zorg.

Die cursus lijkt me dus interessant! Is het mogelijk die te volgen? Hoe gaat dat in zijn werk? Ik zou graag wat info ontvangen over de mogelijkheden.

Ik hoor het graag!

Vriendelijke groet,
Corien Hoving-Velzing
Muziekdocent basisonderwijs en muziekdocent ROC Menso Alting Groningen