Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Pijnpreventie Piet Leroy

Piet Leroy maakte zich sterk voor pijnpreventie in het Maastricht UMC, onder andere door verdovende crème, lachgas, afleiding, sfeervolle verlichting.

piet-leroy-gewoon-bijzonderPiet Leroy, werkzaam op de kinder-IC van het Maastricht UMC, schreef een proefschrift over pijn- en angstbestrijding bij kinderen die heftige ingrepen moeten ondergaan. Door de ziekte en medische ingrepen bij zijn dochtertje, wat haar erg angstig maakte, besefte hij zich dat er veel meer gedaan moest worden om pijn en angst voor pijn te bestrijden bij een veel grotere groep. 

Jaarlijks worden 1,4 miljoen kinderen en jongeren in het ziekenhuis behandeld. Denk bijvoorbeeld aan bloed laten prikken, een infuus of het verwijderen van hechtingen. Meestal gebeurd dit zonder voorafgaande zorg of pijnbestrijding. 

Piet Leroy kwam er achter hoe angstig kinderen daarvan worden en vooral: hoeveel gevolgen dat kan hebben. Kinderen raken in paniek, worden gedwongen en vastgehouden, en dat kan, zo blijkt uit internationaal onderzoek, langdurige psychische gevolgen hebben en zelfs een trauma opleveren dat niet makkelijk verdwijnt. 'Artsen zijn gefocust op genezing', zegt hij, 'ze willen kinderen graag beter maken, maar staan er niet zo bij stil dat de weg daarnaartoe ook belangrijk is.'

Hij ontwikkelde het 5-P procedureel comfort model. Dit bestaat uit:

  1. Preventie: is pijn te voorkomen?
  2. Pijn-gerichte strategie: wordt het juiste middel met de juiste werking gebruikt en met de juiste timing?
  3. Psychologische strategie: geef het kind vertrouwen dat het controle mag uitoefenen, met een vertrouwde persoon, die het kind op zijn gemak weet te stellen en afleiding kan bellen, maar ook invloed?
  4. Procesgerichte strategie: in de behandelkamer is geen enkel eng instrument zichtbaar, met een bank voor de ouders, een lamp die kan worden gedimd en gekleurde vissen op het raam. De arts zich voor buiten het zicht, in de ruimte achter de tussendeur, waar de naalden, de scharen en de tangetjes liggen. De dokter komt binnen vanaf de achterzijde van het bed. 
  5. Procedurele sedatie: verdovende crème, gebruik van lachgas.

Lees een artikel over Piet Leroy (prijswinnaar van de Catharina Pijlsprijs) 


Casus

Timor heeft vorige week bloed laten prikken. Afleiding en een beetje lachgas deden wonderen. Zijn moeder: 'Toen het kapje af ging, was hij verbaasd dat het prikken al achter de rug was. Opeens was het niet meer eng.' De moeder van Timor moet zo vaak met hem naar het ziekenhuis, dat voor haar de belasting ook veel minder groot is geworden. Ze gunt het andere kinderen met en zonder EMB om op deze wijze behandeld te worden. Het voorkomt ziekenhuistrauma’s! Zijn er ook andere ziekenhuizen die dit initiatief van het Maastricht UMC hebben overgenomen? 

Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid van het onderzoek

Practice based en research based. Kennis op basis van praktijkervaring en onderzoek.


Beoordeling
De Pijnpreventie in het Maastricht UMC is gebaseerd op onderzoek van Piet Leroy over kinderen die heftige ingrepen moeten ondergaan, maar het is vooral gebaseerd op zijn eigen ervaringen met zijn dochtertje die ernstig ziek was en zeer angstig.

Bronnen


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.