Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Methode CONTACT en Hoge Kwaliteit Communicatie-interventiemodel

Als begeleider kun je met de methode CONTACT een meting doen op de kwaliteit van sociale interacties tussen personen met een visuele- en verstandelijke beperking. 

methode-contact-emb-gewoon-bijzonderTussen 2007 en 2015 voerde Saskia Damen als onderzoeker twee onderzoeksprojecten uit. Het eerste onderzoek voerde zij uit met Mijkje Worm en had als doel het effect van de methode CONTACT te meten op de de kwaliteit van de sociale interacties tussen personen met een visuele- en verstandelijke beperking. Het tweede onderzoek had tot doel de methode CONTACT uit te breiden. Daarbij ging het niet alleen om de afstemming om het contact te verbeteren, maar ook om de kwaliteit van de communicatie. De methode CONTACT werd uitgebreid met een onderdeel dat erop gericht is om sociale partners van personen met meervoudige beperkingen te ondersteunen in het overbrengen van bedoelingen en het bereiken van gedeelde betekenis. 

5 stappen

De nieuwe interventie, de Hoge Kwaliteit Communicatie (HKC) interventie, is een training die ontwikkeld is voor ouders, begeleiders en leerkrachten van personen met aangeboren beperkingen in zien én horen. Het bestaat uit een diagnostisch interventie model. Dit model bestaat uit vijf stappen: 

  1. Vraagverheldering
  2. Analyse van de interactie en communicatie tussen de cliënt en zijn communicatiepartners
  3. Vaststelling van interventiedoelen
  4. Implementatie van de interventie
  5. Evaluatie 
Tijdens de vierde fase zijn er twee scholingsbijeenkomsten en vijf coachingsgesprekken waarbij video-interactie-begeleiding wordt toegepast. 

Lees meer over de methode


Casus

Saskia doet al jaren onderzoek naar communicatie en contact, met name ook bij mensen met EMB die slechtziend of blind zijn. Waar kan ik voor mijn dochter Tessy terecht als ik de methodes wil leren die Saskia heeft ontwikkeld?​

Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • persoonlijke ontwikkeling
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool 

Evidence based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid. 


Beoordeling
In het ZonMW/Inzicht project “Fostering High Quality Communication” werd het effect van de HKC interventie getoetst bij 11 cliënten met een verstandelijke beperking in combinatie met visuele- en auditieve beperkingen (doofblindheid). De effectstudie werd uitgevoerd bij Bartiméus, Koninklijke Kentalis en Spermalie (Brugge, België) onder leiding van prof. Marleen Janssen in samenwerking met Prof. Carlo Schuengel. Onder supervisie van beide professoren en prof. Wied Ruijssenaars van de Rijksuniversiteit Groningen, promoveerde Saskia Damen in februari 2015 op dit onderzoek.

De HKC interventie bleek, net als de methode CONTACT effectief. Bij alle cliënten (N=11) werden significante positieve effecten aangetoond. De effecten kenmerkten zich door toegenomen dyadische interactie en gedeelde emoties, toegenomen gebruik van communicatie om te verwijzen naar iets of iemand, meer onderhandelen over de betekenis van communicatieve uitingen en/of vaker komen tot gedeelde betekenis. Bij 75% van de cliënten, waarvoor dit als doel was gesteld in de interventie, was ook sprake van een toename in het communiceren met als doel om gedachten te delen (Damen, 2015). Bron: ZonMw.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.