Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Leidraad EMB in het vizier

Speciaal voor begeleiders die werken met mensen met een ernstige meervoudige beperking is er een leidraad ontwikkeld. Hierin staan 130 praktische tools en methoden. Laat je inspireren!
Ga naar de leidraad
De term ernstige meervoudige beperkingen (EMB) wordt meestal gebruikt voor mensen die naast een (zeer) ernstige verstandelijke beperkingen ook ernstige lichamelijke  beperkingen hebben.

Mensen met EMB zijn kwetsbaar. Ze hebben een sterk verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Denk aan epilepsie, een reflux, slaapstoornissen, slikproblemen en luchtweginfecties.

Ondersteuning bij alle activiteiten

Kenmerkend voor mensen met EMB is dat zij zo goed als geen mogelijkheden hebben om te compenseren. Ze hebben geen sterke eigenschappen die opwegen tegen dingen die ze niet goed kunnen. Mensen met EMB hebben ondersteuning nodig bij alle dagelijkse activiteiten.

Communicatie en EMB

Een van de grote uitdagingen voor begeleiders van mensen met EMB is de communicatie. Dit is meestal niet eenvoudig, omdat mensen met EMB niet of nauwelijks door middel van taal communiceren. Om de – vaak kleine - signalen te zien die mensen met EMB laten zien, moet je als begeleider die persoon goed kennen en steeds alert zijn op deze signalen.

Special EMB in het vizier

Kennisplein Gehandicaptensector en ZonMw hebben in het onderzoekstraject 'EMB in het vizier' kennis uit de praktijk verzameld en beschikbaar gemaakt voor álle professionals in de gehandicaptenzorg. Dit levert 130 praktische tools op voor begeleiders die werken met mensen met een ernstige meervoudige beperking. Een aantal zorgorganisaties heeft voor deze doelgroep nieuwe kennisproducten ontwikkeld. Ze vertellen je er graag meer over in zes inspirerende filmpjes.
Ga naar de kennisproducten