Toon zoekbalkToon menu

Hygiëne

Werk jij hygiënisch? 8 tips!

Hygiënisch werken hoort bij goede zorg. Toch is ‘schoon werken’ in de dagelijkse praktijk niet altijd vanzelfsprekend. Dat moet anders, want antibioticaresistentie (ABR) is een reëel gevaar met grote gevolgen. Oók in de gehandicaptenzorg. 
hygiene-antibioticaresistentie-gehandicaptensectorSimone Krooshof is deskundige infectiepreventie en werkt daar op regionaal en landelijk niveau aan. ‘De afgelopen jaren lag de nadruk vooral op de verpleeghuiszorg’, zegt ze. Simone vindt het goed dat nu de gehandicaptenzorg volop aandacht krijgt. ‘Hier werken vooral agogisch geschoolde mensen, meestal zonder medische achtergrond. Terwijl ook zij omgaan met mensen die vaak intensieve zorg nodig hebben of geholpen moeten worden met wassen, aankleden en eten.’

tip-gehandicaptenzorgDe agogisch medewerker ggz werkt in de ambulante en klinische ggz. Hieronder vallen de psychiatrische zorg, de forensische zorg, de verslavingszorg en de psychogeriatrie.

Snel resultaat met 8 tips

Hygiënisch werken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een paar simpele handelingen kom je al een antibioica-hygienisch-zorg-gehandicaptenheel eind. We geven je 8 tips die niet veel tijd kosten! 

1. Houd je nagels schoon en kort
Lange nagels zijn moeilijker schoon te houden en kunnen handschoenen beschadigen. Gebruik geen nagellak, gelnagels of kunstnagels, daar kunnen bacteriën onder groeien. 

2. Heb je lang haar? Steek het op of maak een staart                                                                          Houd je haar schoon en was het regelmatig. Voor baarden en snorren geldt: goed verzorgd en kortgeknipt.

3. Doe je sieraden af (ook je trouwring!)
Sieraden zijn een bron van micro-organismen. Dat geldt voor ringen, armbanden en horloges, maar ook voor piercings die een goede handhygiëne in de weg staan, lange oorbellen en lange kettingen. 

4.    Draag schone kleding met korte mouwen
Trek voor elke dienst schone kleren aan die je goed kunt reinigen, bij voorkeur op 60 graden. Tussen de 40 en 60 graden mag ook, maar dan is extra strijken of drogen in de droger noodzakelijk. 

5.    Help je cliënten hun bewustzijn te vergroten
Leg uit waarom het belangrijk is je handen wassen voor de maaltijd en na het toiletbezoek. Betrek je cliënten bij infectiepreventie en laat ze meedenken over maatregelen en acties.

6.    Gebruik handschoenen als je vuil wasgoed aanraakt
Werk je met cliënten die incontinent zijn? Zorg dan voor goede bescherming als je het wasgoed sorteert of in de wasmachine stopt, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen.

7.    Kies niet zomaar een schoonmaakbedrijf
Ga na of de medewerkers van het bedrijf aantoonbaar geschoold zijn op het gebied van handhygiëne en persoonlijke hygiëne en of ze weten wat hygiënisch werken in een zorgomgeving inhoudt.

8.    Gebruik de hygiëneposter
Wil je aan de slag met persoonlijke hygiëne op de werkvloer? Download de poster (PDF) en plak hem op een opvallende plek. 
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

maria munnik 18/3/2020

Op de RIVM site en over het algemeen in de media hoor of lees ik niets over de Verstandelijk Gehandicapte zorg, het gaat steeds over Ouderen en Zorgcentra.Medewerkers worden zwaar belast en verdienen ons aller steun.
De zorg voor de verstandelijk gehandicapte is , net zoals de Ouderenzorg, belangrijk, ook om ideeen daarover uit te wisselen.


Evelyn breet 17/3/2020

Graag zou ik deze hygieneposter willen gebruiken, zodra deze verschijnt. Houdt U me op de hoogte.

Dank en groet,
Evelyn


Noor 13/3/2020

Ik ben op zoek naar filmpjes en instructies B1-taal voor mensen met een verstandelijke beperking m.b.t. de richtlijnen vanuit het RIVM. Weet iemand of deze er zijn?


johanna 5/3/2020

Graag wil ik die poster hygiene bestellen
hou me op de hoogte


annelies boshoven 13/2/2020

Ik wilde m ij opgeven via de link voor congres ‘Samen sterk tegen antibioticaresistentie; infectiepreventie en hygiënisch werken binnen de ouderen- en gehandicaptenzorg’. op 23-3, maar de link werkt niet. Hoe kan ik me nu opgeven?