Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Toegankelijkheid en het VN-verdrag

toegankelijkheid-licht-verstandelijke-beperking-hersenletselIn Nederland heeft zeker 15% van de mensen een of meerdere beperkingen. Het gaat niet alleen om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Maar ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een psychiatrische stoornis, bij wie aan de buitenkant niets te zien is.

Mensen die, net als alle anderen, graag op stap gaan. Naar een museum of bioscoop. Een café of restaurant. Die zelf hun boodschappen willen doen. Logisch, iedereen wil zo gewoon mogelijk leven en meedoen in de samenleving. Toch ervaren deze mensen dagelijks problemen met toegankelijkheid.

Websites over toegankelijkheid

Er zijn speciale websites die informatie over toegankelijkheid bieden. Op dit moment is de website van Iederin over toegankelijkheid interessant om in de gaten te houden. Via de website en app van ongehinderd.nl vind je informatie over de toegankelijkheid van publieke locaties. En op de website van Accessibility en Stuurlui Fullservice Wordpress Bureau lees je over digitale toegankelijkheid.

VN-Verdrag gelijke rechten mensen met een beperking

Toegankelijkheid is een belangrijk thema dat ook in het VN-Verdrag voor gelijke rechten van mensen met een beperking aan de orde komt. Maar het VN-Verdrag gaat verder dan alleen toegankelijkheid. In het verdrag wordt ook gekeken of gelijke rechten voor mensen met een beperking van kracht zijn op bepaalde onderwerpen.

En het gaat daarbij niet alleen om fysieke toegankelijkheid (mensen in een rolstoel), maar ook over deelname aan de samenleving voor bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of psychische beperking. De onderwerpen zijn:

  • Onderwijs
  • Arbeid
  • Vrije tijd
  • Wonen

Meer lezen over het VN-Verdrag?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Joëlle 3/8/2021

Beste Henk,

We raden je aan om een bericht te plaatsen op de website van het College voor de Rechten van de Mens via: https://mensenrechten.nl/nl/goedtoegankelijk/informatie.

Groet!


Henk Schouten 31/7/2021

Geachte mevrouw / heer,

Ik ben sinds november vorig jaar rolstoelgebonden, vanwege de amputatie van mijn linkerbeen november vorig jaar en mijn rechterbeen 10 jaar geleden. Ik ben in training bij De Hoogstraat Revalidatie om te kunnen lopen op twee bovenbeenprotheses, maar dan nog blijft de toegankelijkheid in Nederland vandaag de dag een groot probleem. Met name de toegankelijkheid van sanitaire voorzieningen in de stad en op de camping is dramatisch. Het kan niet, het mag niet of men wil het niet, met alle gevolgen vandien. Is hier een klankbord voor?, is er een mogelijkheid voor participatie?, is alles geregeld vanuit Utrecht of ook via contacten daarbuiten? Ik verneem graag,

met vriendelijke groet,

Henk Schouten
Runneboom 61
7232 CW Warnsveld
M: 06 - 40 59 39 54