Toon zoekbalkToon menu

Juridische Kennis: zo zit het!

Vertegenwoordiging

Een vertegenwoordiger komt op voor de belangen van mensen (minderjarig of meerderjarig) met een beperking. Welke vormen van vertegenwoordiging zijn er eigenlijk? 

Een voorbeeld uit de praktijk

Sophie, een jonge vrouw van 23, heeft een licht verstandelijke beperking en woont thuis bij haar ouders. Haar moeder treedt op als mentor. José is ambulant begeleider en komt één keer per week bij Sophie thuis. 
Op een dag bespreekt de moeder met José dat ze liever niet heeft dat Sophie zoveel op haar PC naar YouTube kijkt en dat ze daarom het internetgebruik thuis zal gaan beperken. José vraagt of de moeder dit ook met Sophie heeft besproken. Dat was niet het geval, de moeder stoort zich eraan en het zou niet goed voor Sophie zijn, gezien haar beperking. José geeft aan dat dit met Sophie besproken moet worden, omdat ze op dit punt wel in staat is om een inschatting te maken van haar situatie. Dat de moeder de mentor is van Sophie betekent niet automatisch dat Sophie zelf niet over bepaalde onderwerpen kan beslissen of iets goed voor haar is of niet.

 


Als een cliënt - minderjarig of meerderjarig - niet zijn eigen belangen kan bewaken, is er iemand anders die dat voor hem doet: de vertegenwoordiger. Deze vertegenwoordiger mag namens de cliënt beslissingen nemen over onderwerpen waar de cliënt dat zelf niet meer kan. Uitgangspunt is zelfstandigheid en het recht op zelfsturing: dit betekent dat een cliënt nog altijd zelf moet kunnen beslissen als dat mogelijk is.

Vormen van vertegenwoordiging 

Vertegenwoordiger ben, word en blijf je niet zomaar, daarvoor gelden speciale regels. Er bestaan verschillende vormen van vertegenwoordiging:
  • Een curator, mentor of bewindvoerder: benoemd door de kantonrechter.
  • Een persoon met een schriftelijke machtiging: de cliënt heeft zelf iemand met een schriftelijke verklaring toestemming gegeven zijn belangen te bewaken.  
  • Een andere belangenbehartiger: dit kan bijvoorbeeld een broer of zus van de cliënt zijn. (Dit staat beschreven in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst).

vertegenwoordiging-gehandicaptenzorg-juridischWie mag beslissingen nemen over de cliënt?

Je vindt hier een infographic om je wegwijs te maken en om je collega's aan het denken te zetten. Download de interactieve infographic (pdf) en printversie van de infographic (pdf).

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Abdi 20/4/2022

Ik heb hulp bij nodig voor mijn pgb buldget fraude door mijn begeleider