Toon zoekbalkToon menu

Leefstijl

Beweegpatroon van je cliënten in beeld via vragenlijst

Met deze vragenlijst krijg je een helder beeld van het beweegpatroon van cliënten met een lichte en matige verstandelijke beperking.

Lekker in je lijf - beweegpatroon

Met de vragenlijst kijk je per dag en per week naar de beweging die een cliënt krijgt en naar factoren die het bewegen belemmeren of juist ondersteunen. 

Wat voor beweging?

Bij het bewegen gaat het om algemene dagelijkse verrichtingen (ADL), zoals traplopen, stofzuigen, bed opmaken en staand koken. En om extra bewegen via sportactiviteiten zoals voetballen, dansen, gymnastiek en zwemmen. Pictogrammen en een tijdschema zorgen voor visuele ondersteuning van de cliënt.

Aan de slag

Quote BeweegpatroonVia de vragenlijst (deel 1 en 2) krijg je inzicht in het beweegpatroon van de cliënt en in hoe hij/zij dit zelf ervaart. Het wordt zo gemakkelijker om hierover het gesprek aan te gaan en samen doelen te stellen (klein of groot) voor beweegactiviteiten in het dagelijkse patroon.

Het uitvragen van belemmerende en ondersteunende factoren (deel 3), kan lastiger zijn, maar alles wat je ophaalt kan bijdragen aan meer inzicht en het bijstellen van doelen.

Download vragenlijst Lekker in je lijf (Word)

Over de vragenlijst

De lijst is ontwikkeld in het kader van een afstudeeronderzoek van het Associate degree-programma (Ad) Sport Gezondheid & Management aan de Hanzehogeschool Groningen, in samenwerking met Cosis.

Beweegpatroon quote

Over Cosis

Cosis is een partnerschap tussen NOVO en Promens Care. NOVO en Promens Care delen een maatschappelijke visie waarbij iedereen telt, en naar de eigen mogelijkheden een bijdrage levert aan de samenleving. Daarom hebben ze hun krachten gebundeld in een partnerschap; Cosis, kracht van samen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.