Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Gehandicaptensector én verslavingszorg ontwikkelen praktische kennisproducten 25/05/2020

Op 14 mei vond de 3e (digitale) leernetwerkbijeenkomst plaats van LVB en middelengebruik in het vizier. De samenwerkende sectoren presenteerden de prototypes van hun kennisproducten. Zo wordt er een gesprekstool, voorlichtingsbijeenkomst, stroomschema en profiel ‘aandachtfunctionarissen verslaving’ ontwikkeld. Wij geven jou alvast een inkijkje!

Organisaties in de gehandicapten- én de verslavingszorg werken, in dit Gewoon Bijzonder traject, binnen een samenwerkingsgroep aan een vraagstuk waar ze in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen rondom gehandicapten- en verslavingszorg. Aan de hand daarvan (door)ontwikkelen zij gezamenlijk drie kennisproducten. Op 14 mei presenteerden zij de eerste uitwerking van hun prototypes.

Stroomschema voor elke fase bij verslavingsbehandeling

Cosis, Terwille en de VNN werken aan een procesbeschrijving in de vorm van een stroomschema. Van het motiveren tot hulpvraag en behandelwens tot en met het intakegesprek. Hoe dient dit proces te verlopen voor een succesvolle start van een verslavingsbehandeling bij mensen met een verstandelijke beperking? Het stroomschema biedt een handvat voor zowel de begeleider, behandelaar als verslavingszorgmedewerker. Het helpt de mensen die naast de cliënt staan ervoor te zorgen dat het proces soepeler verloopt. Ook beschrijft het stroomschema ondersteunend materiaal voor elke fase.

Voorlichtingsbijeenkomst

Daarnaast werken Cosis, Terwille en de VNN aan voorlichtingsbijeenkomsten voor cliënten, gericht op de periode voordat zij in de verslavingszorg komen.

  • Hoe word je als cliënt straks meegenomen in zo’n proces?
  • Waar heb jij nu al behoefte aan?
Deze bijeenkomst kan ingezet worden als een soort voorbehandeling om de wachttijd voor cliënten actief en gemotiveerder door te komen. Doordat ze toch alvast het gevoel hebben een start te maken. Cliënten kunnen alvast kleine stapjes zetten en aangeven waar zij op dat moment behoefte aan hebben.

Wordt er bij jouw organisatie al zo gewerkt? Heb jij ideeën, tips en ervaringen die je graag wilt meegeven aan de groep? Laat het dan weten via j.reinhard@vilans.nl.

Gesprekstool: bespreekbaar maken van middelengebruik en verslaving

Jellinek, Amsta en Cordaan ontwikkelen een gesprekstool en instructiesheet voor medewerkers binnen de gehandicaptensector om middelengebruik en verslaving bespreekbaar te maken. In de gesprekstool krijg je handvatten, richtlijnen en tips om alcohol-, nicotine- en ander drugsgebruik bespreekbaar te maken met je cliënt. Tips voor een goede start, het plannen en afronden van je gesprek, maar bijvoorbeeld ook het gebruik maken van een risicotaxatie. Momenteel kijken Jellinek, Amsta en Cordaan naar de verdere uitwerking en vorm van deze gesprekstool. Het wordt een praktisch product dat je eenvoudig in je zak kunt stoppen of makkelijk kunt meenemen naar je cliënt om het gesprek te voeren. Zodat het letterlijk een interactief handvat is voor jou als begeleider en je cliënt.

De gesprekstool wordt momenteel getest. Wil jij meekijken en feedback geven? Stuur dan een mailtje naar j.reinhard@vilans.nl Dan zorgen wij dat je de test variant ontvangt!

Aandachtfunctionarissen: verbindende schakels tussen gehandicapten- én verslavingszorg

Prisma, Novadic Kentron en Cello beschrijven het profiel voor ‘aandachtfunctionarissen verslaving’ binnen de gehandicaptensector. Een aandachtfunctionaris is in zijn of haar rol de verbindende schakel tussen beide werelden: de gehandicaptensector én de verslavingszorg. De aandachtfunctionaris zorgt ervoor dat het onderwerp ‘middelengebruik en verslaving’ op de agenda wordt gezet, en het daarmee een vast en bespreekbaar onderwerp wordt. Wat zijn de voorwaarden en succesfactoren om goed te functioneren in de rol van aandachtfunctionaris?

Aan de hand van de volledige en praktische profielbeschrijving kun je hier als organisatie direct mee aan de slag. Ben je benieuwd en wil je graag meedenken met de organisaties? Laat het weten via j.reinhard@vilans.nl.

Leidraad LVB en middelengebruik in het vizier

De leidraad LVB en middelengebruik in het vizier geeft een overzicht van kennisproducten die je helpen bij het begeleiden van mensen met licht verstandelijke beperkingen in combinatie met verslavingen, zoals alcohol- en drugsgebruik. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. Doel is ook om de samenwerking tussen verstandelijk gehandicaptenzorg en verslavingszorg te verbeteren. 
Ga naar de leidraad

Lancering nieuwe kennisproducten in september

De deelnemende organisaties in de gehandicaptensector én de verslavingszorg werkende de komende tijd verder aan hun eindproducten. Zij blijven hun kennis, expertise en netwerken met elkaar delen. In september vindt de slotbijeenkomst plaats en worden de eindproducten gelanceerd op het Kennisplein Gehandicaptensector en opgenomen in de leidraad LVB en middelengebruik in het vizier.

Over ‘LVB in het vizier’

Met het project ‘LVB en middelengebruik in het vizier’ hebben we als doel dat mensen met LVB en (problematisch) middelengebruik en/of vermoedens van een stoornis in het gebruik van middelen meer in het vizier komen. We halen kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken de informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken. Het project is onderdeel van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.