Toon zoekbalkToon menu

Pauline Meurs voorzitter van erkenningscommissie interventies 02/04/2014

Prof. dr. Pauline L. Meurs is benoemd tot voorzitter van de Vilans erkenningscommissie voor interventies in de langdurende zorg. Zij neemt zitting in de deelcommissies van gehandicaptenzorg en ouderenzorg van het traject.

Vilans is blij met de benoeming. 'We zetten een belangrijke stap in het proces. Met Pauline Meurs is een gerenommeerd deskundige benoemd, met brede expertise op het gebied van de gezondheidszorg.', zegt Henk Nies, lid van de Raad van bestuur van Vilans.

Pauline Meurs

Ook Pauline Meurs is content over haar rol bij het erkenningstraject. 'In de gehandicaptenzorg en ouderenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden, laat staan te vergelijken. De kwaliteit is daardoor lastig te overzien en de voorwaarden voor uitvoering moeilijk te achterhalen. Er is behoefte aan overzicht en inzicht.'

Zorg onderbouwd

Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Vilans maakt deze interventies centraal en online toegankelijk. Zo ontstaat overzicht én inzicht in de kwaliteit. Met dit erkenningstraject wil Vilans onderbouwde zorg ontsluiten en stimuleren.

Erkend door experts

Een commissie van onafhankelijke experts (hoogleraren en ervaren mensen uit praktijk en beleid) beoordeelt de interventies op kwaliteit. De commissie kan een interventie erkennen als ‘goed onderbouwd’ of ‘effectief’. Er is een commissie voor de ouderenzorg en een voor de gehandicaptenzorg.

Voor wie

Het traject is bedoeld voor ontwikkelaars en licentiehouders in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg die hun interventie willen laten erkennen. En voor gedragskundigen, behandelaren, stafmedewerkers, managers, uitvoerend medewerkers en docenten in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg die overzicht en  inzicht willen in de kwaliteit van interventies. 

Door wie

Vilans voert dit erkenningstraject uit. We werken toe naar aansluiting bij het erkenningstraject interventies van NJi, RIVM/CGL, NISB, NCJ en MOVISIE. Erkende interventies publiceren we op kennispleingehandicaptensector.nl en zorgvoorbeter.nl. Erkende interventies worden ook als good practice opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van het Kwaliteitsinstituut.