Toon zoekbalkToon menu

Inspirerende speech Mireille de Beer tijdens Conferentie Bemoeizorg 15/12/2015

Mireille de Beer werkte afgelopen 2 jaar mee aan de commissie Bemoeizorg. Als ervaringsdeskundige heeft zij een bijdrage geleverd aan de beleving van bemoeizorg voor mensen met een LVB. Tijdens de Conferentie Bemoeizucht vertelt ze in een inspirerende speech over haar ervaring met bemoeizorg.

Mireille de Beer over Bemoeipraat

Handreiking én boek over bemoeizucht

VUmc, Stichting Raad op Maat en zorginstelling Odion hebben een boek en een handreiking uitgebracht over bemoeizorg. Bemoeizorg is zorg die een cliënt zelf niet nodig vindt. Met het boek 'Bemoeipraat' krijgen cliënten iets in handen om zaken waar ze het niet mee eens zijn te bespreken. In de handreiking staat een stappenplan voor begeleiders voor het overwegen en eventueel aanbieden van bemoeizorg beschreven.

‘Behandeld als een klein kind’

Mireille de Beer is 2 jaar lang betrokken geweest bij de Commissie Bemoeizorg. Zij heeft als ervaringsdeskundige een mooie bijdrage kunnen leveren door vanuit het cliëntperspectief te denken en mee te praten over bemoeizorg. Door een coach is zij samen met nog één andere ervaringsdeskundige begeleid.

Op 30 november is het project officieel afgesloten tijdens de Conferentie Bemoeizorg. Mireille doet haar verhaal voor de zaal. ‘Bij bemoeizorg bemoei je je met iemands leven en vrijheid. Ook al gaat het meestal wel uit van goede bedoelingen, je beperkt iemand in zijn vrijheid. Ik zie het vaak gebeuren dat mensen met een verstandelijke beperking dom of klein gehouden worden. En worden ze behandeld als een klein kind. Als het om de persoonlijke groei gaat, dan worden mensen daarin beperkt.’

Lees de volledige (inspirerende!) speech van Mireille (pdf)

Lees verder