Toon zoekbalkToon menu

Onderzoek: LVB'ers risicogroep middelengebruik 07/12/2016

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) werden tot voor kort niet als risicogroep voor alcohol-, tabak-, of druggebruik gezien. Ten onrechte, blijkt uit het onderzoek van Joanneke van der Nagel.

LVB middelengebruik

Van der Nagel onderzocht het middelengebruik en de risicofactoren daarvoor onder volwassenen met LVB. En ontwikkelde een vragenlijst voor het opsporen van middelengebruik. Op dinsdag 8 november promoveerde zij op dit onderwerp.

De percentages gebruikers van tabak en cannabis onder mensen met een LVB blijken aanzienlijk hoger dan in de algemene bevolking. Ook alcohol wordt gebruikt door mensen met een LVB, zij het in mindere mate dan in de algemene bevolking.

Screenen op gebruik

Niet tijdig herkend en behandeld gebruik leidt, naast gezondheidsschade vaak tot problemen met directe omgeving en maatschappij. Gebruik blijkt echter goed op te sporen met de voor dit onderzoek ontwikkelde vragenlijst.

Hierdoor is systematisch screenen op gebruik mogelijk, en kan eerder worden ingegrepen om problemen door gebruik te voorkomen. Volgens Nagel zien we zonder systematische screening alleen het topje van de ijsberg.

Bron: ZonMw

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.