Toon zoekbalkToon menu

'Beroertepatiënt die nu te laat is, straks op tijd' 16/02/2016

De Nederlandse studie waarin is aangetoond dat patiënten met een ernstig herseninfarct beter herstellen met een nieuwe behandeling is in 2015 één van de meest geciteerde en invloedrijke onderzoek. Bij de behandeling moet het afgesloten bloedvat binnen 6 uur na het ontstaan van de klachten worden openmaakt met een katheter.

CT scanJaarlijks worden meer dan 20.000 patiënten met een herseninfarct opgenomen in een ziekenhuis. De nieuwe behandeling, waarbij door middel van een klein slangetje het stolsel op mechanische wijze uit het bloedvat wordt verwijderd, is veilig en effectief gebleken mits het binnen 6 uur wordt uitgevoerd.

Beter herstel

Patiënten blijken minder hersenschade en neurologische klachten over te houden. Bovendien functioneren ze beter in het dagelijks leven. Er zijn echter aanwijzingen dat een deel van de patiënten die binnen 6-12 uur na het begin van de klachten worden behandeld, beter herstellen dan patiënten die helemaal niet behandeld zijn, wanneer zij voldoen aan enkele specifieke criteria.

Dit wordt nu verder onderzocht, zodat voor deze groep patiënten, die weliswaar te laat in het ziekenhuis komt, er toch een effectieve behandelmogelijkheid komt.

Het onderzoek krijgt een vervolg met financiële steun van de Hersenstichting.

Bron en meer informatie: Hersenstichting

Lees meer over dit onderwerp