Toon zoekbalkToon menu

Maak Noorden tot ‘Virtual Valley' 19/02/2016

Virtual reality biedt kansen voor Noord-Nederland. Bedrijven en zorginstellingen, die samen werken aan toepassingen voor de zorg, zien de vraag razendsnel toenemen.

 

virtual brilDaniël Brinckmann van het Leeuwarder internetbureau Coolminds is ervan overtuigd dat het aantal toepassingen de komend jaren explosief zal stijgen. Hij werkt aan ‘Vrendle': een verzameling van filmpjes en programma's in virtual reality (VR), die toegankelijk worden gemaakt voor instellingen die een abonnement nemen. ,,Een variant op de digitale krantenkiosk Blendle, maar dan voor virtual reality.'' Brinckmann noemt het Noorden - met een knipoog naar Silicon Valley - zelfs als mogelijke ‘Virtual Valley': een broedplaats van onderzoek, techniek en zorginstellingen die gezamenlijk de ontwikkeling van VR-toepassingen in de gezondheidszorg aanjagen.

Coolminds werkt samen met kennisinstituten als de Rijksuniversiteit Groningen, de Erasmus Universiteit en het Trimbos Instituut. Daarnaast zoeken zorginstellingen steeds vaker contact, nadat Coolminds in 2013 begon te experimenteren met toepassingen voor mensen met stoornissen als pleinvrees. Reik werkt aan therapieën waarbij virtual reality wordt gebruikt. Met een VR-bril als de Oculus Rift op krijgen cliënten beelden te zien van een plein, waar ze stapje voor stapje verder op loprn en om zich heen kunnen kijken, terwijl ze in werkelijkheid in een veilige omgeving zijn.

'Legio toepassingsmogelijkheden'

Dergelijke toepassingen blijken goed te werken, zegt Brinckmann. Samen met het Groninger videobedrijf Viemr maakt Coolminds de beelden. Onlangs werden video's gemaakt van zwemmen met dolfijnen, om te onderzoeken of die beelden met een VR-bril op ook goed werken voor kinderen met een autistische stoornis.

Brinckmann wil een bibliotheek opbouwen met allerlei beeldmateriaal waaruit zorginstellingen kunnen putten bij het behandelen van mensen met vooral angststoornissen. ,,Heel veel zorginstellingen die kennis maken met deze manier van behandelen zeggen meteen: dit willen wij ook. Want het werkt.''

Vrendle zou moeten starten met vijf deelnemers, zegt Brinckmann en een kapitaal van 1 miljoen euro. ,,De toepassingsmogelijkheden in de zorg zijn legio. We denken in eerste instantie aan een bibliotheek met filmpjes over fobieën en angsten: mensen die bang zijn voor de dokter, de supermarkt niet in durven, bang zijn voor de tandarts of een lift. Maar het kan ook verder gaan.

Laat mantelzorgers ervaren hoe het is als je Alzheimer hebt, of de ziekte van Parkinson. Laatst lieten we een vader van een dochter met anorexia ervaren wat zijn kind doormaakt. Hij was in tranen. Want door zo'n ervaring met een VR-bril op je hoofd is de impact vele malen groter dan wanneer iemand het tegen je zegt.''

Bron: LC