Toon zoekbalkToon menu

Gehandicaptenzorg aan de slag met onveiligheid op de werkvloer 11/09/2016

De eerste zorgaanbieders zijn gestart met de implementatie van de VeiligPlus-aanpak. Met deze methodiek krijgen medewerkers en bestuurders praktische handvatten aangereikt om onveiligheid op de werkvloer bespreekbaar te maken.

In vier stappen creëren medewerkers en bestuurders samen een klimaat waarbinnen alle professionals vanuit hun vakmanschap in de gehele organisatie open en eerlijk over veilig werken durven spreken.

70 procent in aanraking met agressie

Veel medewerkers in de gehandicaptenzorg zijn tevreden over de inhoud van hun werk. Maar het werk kan ook veeleisend en zwaar zijn, vooral als je te maken krijgt met verbale of fysieke agressie.

Uit onderzoek van de Inspectie SWZ tussen 2013 en 2015 blijkt dat 70 procent van de medewerkers in aanraking komt met verbale of fysieke agressie.

Oplossing agressie

De oplossing voor meer openheid ligt niet in het ontwikkelen van nog meer veiligheidsbeleid, protocollen of instrumenten. Vaak hebben zorgaanbieders al veel maatregelen ontwikkeld.

Minstens zo belangrijk is om het gevoel en dilemma’s rondom onveiligheid bespreekbaar te maken. Zo kun je van elkaar leren en weerbaarder worden.

Met de VeiligPlus-aanpak kan elke organisatie zelf aan de slag. Iedereen, van professional tot bestuurder, heeft daarbinnen een rol. Deelnemende organisaties kunnen tijdelijk kosteloze begeleiding krijgen om de aanpak op maat in te zetten.

In de praktijk getoetst

De VeiligPlus-aanpak is gebaseerd op een in de praktijk getoetste en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van Erasmus Universiteit Rotterdam en Stichting IZZ. De aanpak is een initiatief van de gezamenlijke sociale partners van Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg* (StAG), inhoudelijk ondersteund door Stichting IZZ.

Meer weten of direct aan de slag?

Ben jij ook geïnteresseerd in de VeiligPlus-aanpak? Kijk dan voor meer informatie op www.veiligplusaanpak.nl of neem contact op met projectleider Michiel Hietkamp via 06-83 697 718 of m.hietkamp@caop.nl.

*De StAG is een samenwerkingsverband van sociale partners in de branche gehandicaptenzorg. In de StAG participeren de werkgeversorganisatie VGN en de werknemersorganisaties CNV Zorg & Welzijn, FBZ en NU’91. De StAG heeft tot doel het functioneren van de arbeidsmarkt van de gehandicaptenzorg en het scholings- en opleidingsaanbod voor de branche te bevorderen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.