Toon zoekbalkToon menu

Bepaal de impact van onvrijwillige zorg 04/07/2017

Een bedhek, huisregels of de koelkast die op slot zit. Wat de een ziet als een zware vrijheidsbeperkende maatregel, is voor een ander veel vanzelfsprekender om in te zetten. Wanneer zet je een maatregel in om de veiligheid van een cliënt te waarborgen en hoe kan je de vrijheid voor de cliënt vergroten? Vilans ontwikkelde het strokenspel om op een speelse manier de impact van verschillende maatregelen te bespreken.

Strokenspel

Ben je benieuwd hoe jouw collega’s denken over onvrijwillige zorg? En of jij en je collega’s daar dezelfde ideeën over hebben? Met het Strokenspel kom je erachter! Het spel helpt jullie om met elkaar in gesprek te gaan over onvrijwillige zorg. Wanneer voelt een vorm van zorg onvrijwillig en hoe bepaal je hoe zwaar een bepaalde vorm is? Op een leuke manier bespreek je zo wat de impact is van (onvrijwillige)zorg. Je kunt het spel ook spelen met familie van cliënten of cliëntenraden.

Strokenspel-vrijheidsbeperking-vvt

Verpleegkundige over het Strokenspel

"Tijdens dit spel realiseerden we ons dat je de cliënt niet je eigen normen moet opleggen. Je weet pas hoe erg een maatregel kan zijn als je de ander er naar vraagt".

Meer tools om te werken aan vrijheid

Wij verzamelden deze en tientallen andere tools om te werken aan meer vrijheid in de inspiratiebox van Samen op weg naar vrijheid. Heb jij ook een goede ervaring met een tool of een leuk middel om te werken aan vrijheidsvergroting? Laat het ons weten, dan voegen wij het toe aan de inspiratiebox!

 Bekijk de inspiratiebox met alle tools

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.