Toon zoekbalkToon menu

Onderzoeker pijnbeleving: 'Wat mij vooral opvalt, is het enthousiasme van de deelnemers en hun begel 07/07/2017

Dr. Nanda de Knegt en haar team onderzoeken pijnbeleving bij mensen met een syndroom. Ze ontwikkelen handvatten waarmee je pijn bij je cliënt beter zult kunnen herkennen. Hoe ervaren onderzoekers Nanda en Sander het onderzoek zelf? En hoe is dat voor deelnemer Max en begeleider Henny?

Even voorstellen

Pijnbestrijding dr. Nanda de Knegt
Dr. Nanda de Knegt (psycholoog en onderzoeker Klinische Neuropsychologie) verzorgt voor het Kennisplein informatie over de observatielijsten pijngedrag: "Als projectcoördinator zette ik dit onderzoek zorgvuldig op in nauwe samenwerking met belangenverenigingen en wetenschappelijke experts. Ik wil oorzaken voor moeilijkheden in pijndiagnostiek en -behandeling bij genetische syndromen uitzoeken."

Sander Krewinkel pijnbestrijding
En Sander Krewinkel (masterthese student Klinische Neuropsychologie): "Ik voer binnen dit onderzoek de testen naar pijnbeleving uit. Het testen met mensen met een verstandelijke beperking is een erg leuke en leerzame ervaring."

Wat valt jullie op tijdens het onderzoek?

Sander voert de testen met veel plezier uit: "Wat mij vooral opvalt, is de gastvrijheid en het enthousiasme van de testpersonen en hun begeleiding. De begeleide woonvormen hebben vaak een huiselijke en gezellige sfeer, en deelnemers werken over het algemeen graag mee. Ook heb ik gemerkt dat het een zeer afwisselende doelgroep is."

"De vragenlijsten die worden ingevuld door begeleiders en familie (ook internationaal!) bieden een schat aan praktijkkennis en ervaring." vertelt Nanda: "Het meest waardevol zijn de testafnames, waarin we kennismaken met de deelnemers en diens direct betrokkenen.

Wat vind je belangrijk tijdens het onderzoek?

Het is Nanda's wens om met dit onderzoek de praktijk handvatten te bieden over mogelijkheden in pijnuiting: "En inzicht te geven in hoe dit te maken heeft met sterke en minder sterke mentale functies van een cliënt.’’

Sander: "Als tester moet ik goed kunnen observeren. Al bij de eerste kennismaking maak ik een inschatting van de vaardigheden van de deelnemer, en pas mijn manier van communiceren hierop aan. Hoe gespannen, afleidbaar, vermoeid en gemotiveerd is iemand?"

Deelnemer Max en begeleider Henny vertellen

deelnemer over pijnonderzoekMax (deelnemer): “Dit onderzoek is belangrijk, omdat mensen met Prader-Willi syndroom (PWS) pijn meestal niet goed voelen. De ene keer geef ik pijn goed aan, maar de andere keer doe ik dat niet. Het is een leuk onderzoek. Ze zijn voor het onderzoek bij mij thuis geweest en dat vond ik prettig. Het is goed aan mij uitgelegd en ze hebben me geen pijn gedaan. Het is een heel belangrijk onderzoek! Dus er moeten zoveel mogelijk mensen met PWS meedoen.”

Henny de Bie (persoonlijk begeleider) : ‘’Vooraf was ik bang dat het onderzoek te intensief zou zijn, maar de variatie in opdrachtjes zorgde ervoor dat de testafname juist stimulerend werkte. Onze cliënt had een goede klik met de onderzoeker en vond het heel leuk om mee te doen. Ook ik vond het erg leuk. Van sommige vraagstellingen en opdrachten had ik niet ingeschat dat onze cliënt deze zo goed zou doen. Door dit onderzoek heb ik nu een beter beeld van de pijnbeleving van onze cliënten. Vele cliënten kunnen hun pijn namelijk niet verwoorden. Dan ben je als begeleider sterk afhankelijk van de signalen die je hoort, ziet en opvangt. Het is erg waardevol om handvatten te krijgen voor het herkennen en begrijpen van hun pijnbeleving.’’

Over het onderzoek

De wetenschappers onderzoeken of pijnbeleving van mensen met Williams-, Prader-Willi- of het Fragiele-X syndroom anders is dan die van mensen zonder genetische afwijking. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht welke instrumenten begrijpelijk zijn om pijn aan te geven, hoe die pijnbeleving is en welk gedrag er geuit wordt.

Meedoen aan het onderzoek pijnbeleving

Ken je een cliënt die in aanmerking komt voor het onderzoek en wil je hem of haar aanmelden? Ga dan naar de oproep. Vragen kun je stellen via nc.de.knegt@vu.nl of 020-5980708.

Lees meer over pijnbeleving

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.