Toon zoekbalkToon menu

Themadag 'Contact dat je raakt' 19/07/2017

Op 8 juni organiseerde Stichting Prisma in samenwerking met het Platform EMG de themadag ‘Contact dat je raakt.’ Kennisdeling over het écht contact maken met mensen met een ernstig meervoudige beperking stond centraal. Het wordt een jaarlijks terugkerend evenement.

themadag-emb-contact-maken-begeleiders-prisma

Bekijk hier de presentaties van de themadag.

Hoe maak jij contact?

Gedragswetenschappen Karin Molendijk gaat in haar presentatie in op bewustwording van je eigen belevingswereld en die van de ander. Daarbij vertelt ze over de methode 'Meer Mens.'Vier kernvragen zijn belangrijk om contact te maken met jezelf en de ander:

  • Is mijn lichaam veilig?
  • Is mijn omgeving betrouwbaar?
  • Is de samenhang duidelijk?
  • Mag ik mezelf zijn?

Voorwaarden voor contact

Voor het opbouwen van contact met je cliënt kun je onderzoeken waar zijn/haar grenzen liggen. Denk daarbij aan de mate van ruimte en afstand, aanraking, gebruik van (stem) intonaties en een jusite afstemming met je cliënt over wat hij/zij aankan.

Methode 'Meer mens'

'Meer Mens' is een methode die zorgverleners helpt de zorg beter af te stemmen op de cliënten. Daarbij gaat het om cliënten die dermate zorgafhankelijk zijn dat ze zich niet of nauwelijks kunnen uiten door middel van taal. Deze methode brengt signalen van de cliënt in kaart. Zo leer je de cliënt beter kennen, zorg beter af te stemmen en daardoor aansluiting te vinden bij wat de cliënt nodig heeft. Meer weten? Neem contact op met Prisma via het contactformulier.

Methode LACCS

Een andere methode om het leven voor mensen met een EMB beter te maken heet LACCS. Hierin wordt uitleg gegeven over de ontwikkelingsfasen van cliënten, hoe je deze analyseert en hoe je de kennis hierover vervolgens toepast. Het boek 'Koffie met een koekje (is dat nou) een goed leven voor mensen met EVMB?' is voor € 25, te bestellen via www.degeeterenmunsterman.nl.

Bron: Platform EMG

Lees meer:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.