Toon zoekbalkToon menu

In Veilige Handen 26/06/2017

Seksueel ongewenst gedrag roept vragen en onzekerheid op. Hoe kan je als vrijwilliger (of begeleider) mensen met een beperking hierin ondersteunen? Het project In Veilige Handen is een samenwerking tussen Vereniging NOV en Movisie en helpt je op weg.

Leidraad grensoverschrijdend gedrag

In Veilige Handen

De leidraad beschrijft een stappen- en actieplan en materialenoverzicht voor vrijwilligersorganisaties omtrent het onderwerp veiligheid. Seksueel ongewenst gedrag komt nog te vaak voor en daar moeten goede omgangsregels duidelijkheid in brengen. In ruim 20 procent van de gevallen is de klacht namelijk onterecht.

Seksueel overschrijdend gedrag

Mensen met een verstandelijke beperking lopen meer risico om slachtoffer te worden van seksueel misbruik. Daarbij is het risico groter dat ze seksueel grensoverschrijdend gedrag gaan vertonen of pleger van seksueel misbruik worden. Als vrijwilliger (of begeleider) help je hen om grenzen te stellen. Een aantal hulpmiddelen over seksualiteit en verstandelijke beperking vind je hier.  

Training

Er is een In Veilige Handen training voor ondersteuners in het vrijwilligerswerk die werkzaam zijn bij een vrijwilligersorganisatie of bij een lokaal/regionaal steunpunt. De training duurt twee dagen en na afloop kan je voorlichting geven aan lokale vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers trainen die adviseur sociale veiligheid willen worden. Interesse? Neem per e-mail of telefonisch (06-30100448) contact op met Ronald Hetem.

Bron: InVeiligehanden

Lees ook:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.