Toon zoekbalkToon menu

Persoonlijke benadering voorwaarde voor meer inclusie 14/06/2017

In het radioprogramma ‘Dit is de Nacht’ (NPO Radio 1) werd in de nacht van 13 juni aandacht geschonken aan de Prokkelweek én samenwerking met mensen met een verstandelijke beperking. Zowel Arthur Kalkhoven (restaurant Downey’s Coffea and Tea) en Irene Siekman (sociaal toneelmaker) bevestigen: 'Maak er geen ding van.'

inclusie-sociaal-theater-gehandicaptensector

Downey’s café

‘Je krijgt precies wat je besteld,’ aldus Kalkhoven. Het Downey’s café (Amersfoort) is een dagbesteding voor mensen met een beperking. De dag start om 9.00 uur en stopt om 16.00 uur. Begeleiders helpen bij het maken van een 12 uurtje, pannenkoek of een verse tomatensoep. Mensen met een beperking vinden het fijn om erbij te horen, ze willen serieus werk doen net als iedereen. Elke dag is een uitdaging, want er wordt een beroep gedaan op je geduld. Hoe leg je iemand bijvoorbeeld uit wat het verschil is tussen per ongeluk en expres? En wie staat er op als er gasten komen tijdens de pauze? Pauze is immers pauze.

Sociaal theater maken: artistieke uitdaging

Irene Siekman maakt sociaal theater: ze biedt iedereen een podium en kijkt alleen naar hun talenten. Ze werkt niet alleen met geschoolde amateurspelers, maar ook met LVB'ers. Er komen spelers op af die in een normale groep niet aan bod komen. Hoewel sommigen niet in staat zijn om bijvoorbeeld veel tekst te leren, kijk ze naar wat iemand wel kan. De methode Theatre of the Oppressed van Augusto Boal legt accent op motiveren en het geven van duidelijke instructies.

Geduld en persoonlijke aanpak

Zowel Kalkhoven als Siekman geven aan dat het hun taak is om op zoek te gaan naar een passende en persoonlijke aanspreekvorm, zodat iemand snapt wat de bedoeling is. Iets meer geduld is daarbij vanzelfsprekend.

Luister hier het hele interview terug van NPO Radio 1.

Meer lezen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.