Toon zoekbalkToon menu

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg voor mensen met verstandelijke beperking 27/09/2017

Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kent bijzondere uitdagingen, bijvoorbeeld als het gaat om de communicatie. ZonMw ging onlangs in gesprek met arts Annemieke Wagemans, waarin ze aangeeft dat iemand al snel wilsbekwaam is als hij/zij een goede beslissing kan nemen.

palliatieve-zorg-dood-verstandelijk-verstandelijke-beperking-wagemans-arts

Advance care planning

Deze term verwijst naar het proces waarin betrokkenen met professionals wensen en behoeften voor toekomstige zorg bespreken. Dit is bij mensen met een verstandelijke beperking nog niet vanzelfsprekend door de complexe communicatie met de cliënten en professionals beginnen een gesprek niet graag over de naderende dood.

Open houding

Annemieke Wagemans, arts voor verstandelijk gehandicapten (AVG), is betrokken bij het ZonMw-project ‘Advance Care Planning bij mensen met een verstandelijke beperking’. In het interview geeft ze aan dat er bij kinderen met een ernstige meervoudige beperking al vanaf de geboorte sprake is van palliatieve zorg. De term kan ouders erg afschrikken, terwijl het niet om die woorden. Wel gaat het om het creëren van een open houding, waarbij ze voelen dat alles bespreekbaar is. 'Dat betekent ook vragen stellen. Hoe ziet u de toekomst? Waar bent u bang voor? Via die vragen komen thema’s als de dood vaak vanzelf naar voren,’ aldus Wagenmans.

Tips voor professionals

Wagemans geeft aan dat het belangrijk is om het onderwerp met een open houding tegemoet te treden. Een aantal tips op een rij:

  • maak het tijdig bespreekbaar om onverwachte problemen te voorkomen
  • bouw een vertrouwensband op met de betrokkenen
  • blijf erover praten

Communiceren met de cliënt

Wagemans benadrukt het belang om een cliënt zelf te laten beslissen, als mensen goed kunnen communiceren. Je kunt immers niet zomaar voor een ander bepalen wat een goede kwaliteit van leven is.

Scholing voor professionals

In het ZonMw-project wordt een scholing voor professionals ontwikkeld. Daarbij gaat het over communicatieve vaardigheden, zoals goed kunnen luisteren en de ander in zijn waarde laten. Ook als je het misschien niet helemaal eens wordt. Het is belangrijk om een open klimaat te creëren en dat doe je samen. Om het ZonMw-project vorm te geven worden ook met een verstandelijke beperking betrokken en daaruit blijkt dat ze zelf graag mee willen beslissen.

Bron: ZonMw

Lees ook: