Toon zoekbalkToon menu

Samen werken in de wijk

Betere zorgkwaliteit door dialoog in team en met cliënt 12/12/2016

Kwaliteit in de zorg is lastig te meten. Zorgorganisatie Sherpa bracht voor een proeftuin van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in kaart wat kwaliteit betekent voor hun cliënten en medewerkers en hoe zij hier aan werken. Dialoog is hierin het toverwoord.

Betere kwaliteit in zorg door dialoog in team en met cliënt

Proeftuinen kwaliteit in de zorg

Het nieuwe kwaliteitskader gehandicaptenzorg wordt tot eind 2016 door 24 zorgaanbieders getest in zogenoemde ‘proeftuinprojecten’. Binnen deze proeftuinen kijken zorgverleners hoe een nieuwe manier van werken aan kwaliteit én de verantwoording daarover uitpakt in de zorg voor cliënten die onder de Wet langdurige zorg vallen.

In dialoog met cliënten over kwaliteit

Zorgorganisatie Sherpa deed mee met de proef en deed daarvan verslag in het kwaliteitsrapport ‘Oog voor dialoog, aandacht voor elkaar’ (pdf). In het rapport beschrijft Sherpa wat kwaliteit betekent en waar de medewerkers nog aan willen werken om de kwaliteit verder te verbeteren. Dat doen ze niet voor, maar met cliënten, omdat ze dan nog beter leren. Dat heeft alles te maken met dialoog: zowel binnen het team als met cliënten wordt veel gesproken over hoe ze samenwerken met en voor cliënten. Ook bespreken ze hoe dat beter kan.

Cliënt Vincent Ohlrichs is hier erg blij mee. Hij vindt het heel erg belangrijk dat begeleiders begrijpen hoe het leven van iemand met een beperking is. Hij voelt zich gehoord.

https://www.youtube.com/watch?v=D5YZVc-PnF4

Bron: Klik.org

Meer lezen over dialoog met cliënten en medewerkers

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.