Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

Sfeerimpressie Disability Studies Congres 2017 12/12/2017

Het video-team van Kennisplein Gehandicaptensector was één dag aanwezig op de conferentie van Disability Studies in Nederland 'The art of belonging.' Bekijk het filmpje voor een impressie van deze dag.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ghy1O640tv4

Het thema participatie is een veelbesproken onderwerp in onze hedendaagse maatschappij. Dit heeft te maken met een toename van zelfmanagement en het stimuleren van eigen regie bij mensen met een beperking. Op het Disability Congres is gekozen voor de term 'belonging.' Het positieve aspect 'erbij horen' komt hierin duidelijker naar voren. Het gaat ook over je thuis voelen, een bijdrage kunnen leveren en gewaardeerd worden. Disability Studies geeft mensen de kans om hun ervaring uit te drukken via woord, beeld, film, theater en muziek. Zo komen verhalen aan het licht die niet zouden opgenomen worden in traditioneel gestandaardiseerd onderzoek.

art-belonging-sfeerimpressie-filmpje-video-regie-gehandicapten-handicap

Culturele ervaring

Het Disability Congres kenmerkt zich door een warme sfeer. Er waren mensen met een beperking, muzikanten, kunstenaars, professors, (PhD)studenten, managers, voorzitters van zorgorganisaties, professionale hulpverleners, bedrijven én veel geïnteresseerden uit het buitenland. Wederzijds respect en 'erbij horen' stond gedurende het driedaagse congres centraal. De organisatie heeft zichtbaar nagedacht om iedereen het gevoel van 'belonging' mee te geven.  

art-belonging-sfeerimpressie-filmpje-video-regie-gehandicapten-handicap 

Aan het woord 

art-congres-disability-eigen-regie"Ik geef een lezing over burgerschap: eigen regie, ouder worden met een lichamelijke beperking, participatie en burgerschap. Het VN verdrag geeft de context, maar je hebt zelf ook invloed op burgerschap én kunt bijdragen aan de maatschappij. In zorg en begeleiding van mensen met een lichamelijke beperking ligt nog te vaak de focus op wat iemand kan. Ik stel voor dat we een andere vraag centraal stellen, namelijk 'wat wil iemand doen''? Mijn inspiratiebron is Disability Management van Conny Bennema. Ze beschrijft sociale rollen over participatie: het is een denkmodel om eigen regie te ondersteunen." (Sander Hilberink, Senior Onderzoeker Erasmus MC,)

gehandicaptensector-inclusie-regie-lvb-congres-belonging-art"For what reason it is important to make space for stories of difference? It open-up ways of enaction inclusion differently. Digital stories are an effective way to view the art of belonging to people with disabilities. Now it is important to turn storytelling into action." (Keynote spreker: Professor Katherine Runswick-Cole, Universiteit van Sheffield.) Bekijk hier twee filmpjes van het onderzoeksproject: Raya Shields, Frances Woods en Joan Yang.

gehandicaptensector-inclusie-regie-lvb-congres-belonging-art'It's about not making assumptions. That is the quick and easy way. People need taking time tot get to know others. Building relationships is key, but can be tricky if you come from different perceptions. Staff in organisations, teachers: what makes them stay longer to build consistency? This could be a good subject to study." (Dr. Damian E.M. Milton)

Reacties van bezoekers na afloop van het congres

"Zelden naar een congres geweest dat daadwerkelijk zo divers, inclusief en rijk is aan boeiende en zeer verschillende mensen, onderwerpen en disciplines (ipv het zegt te zijn), als vandaag bij het "Art of Belonging" International Disability Studies Conference in Amsterdam. Een klein voorbeeld: vanochtend een presentatie over een duo-etnografie met Inge Blockmans waarin we verschillende vormen van kennis verkennen & het wel of niet behoren tot een bepaalde (sub)groep bevragen. Het was fijn om voor een publiek te spreken dat (ook) uit zoveel ervaringsdeskundigen bestond. En morgen samen met oa Merel, Truus, Jacqueline en Alice zullen we een sessie verzorgen over Art & Care & (be)longing waar onze eigen kunst ook geëxposeerd wordt en in gesprek gaan met elkaar en met het publiek. Chapeau aan de organisatie voor het samenstellen van deze bijzondere 3 dagen waarin niet alleen 'the talk getalked' wordt!"

"Ik ben heel enthousiast over het congres. Zelden bij zo'n gelegenheid zo'n goeie sfeer aangetroffen. Heb nu ook een beter beeld van wat de studierichting inhoudt. Heel belangrijk dat het er is."

De meerwaarde van de support bar en de geruisloze ondersteuning (zie foto) werd ook zeer op prijs gesteld door de bezoekers.

art-belonging-congres-disability-regie-zelfmanagement

Communicatie op het DSiN congres gebeurde via: de spreker, een PowerPointpresentatie met woord en beeld, aanwezigheid van fluistertolken (vertalers), gebarentolk en van een schrijftolk die live mee typt op een scherm.

Meer over het Disability Congres: