Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

In de spotlights: het effect van samenwerking tussen LVB- en verslavingszorg 17/04/2019

Voor veel Nederlanders hoort middelengebruik erbij, vooral het drinken van alcohol. Uit onderzoek blijkt dat ook mensen met een verstandelijke beperking alcohol en andere middelen gebruiken. Zij komen relatief vaak in de problemen door hun alcohol- of drugsgebruik. Zowel de gehandicaptenzorg als de verslavingszorg hebben de uitdaging om goede preventie, begeleiding, zorg en behandeling te bieden voor deze groep. Bestaande kennis hierover is veelal gefragmenteerd en niet overal en in de juiste vorm beschikbaar.

lvb-vizier-gewoon-bijzonder

Om deze uitdagingen te laten zien maakten we een film in samenwerking met Centrum Verslaving & LVB, Aveleijn en Ambiq. In de film belichten we het effect van de onderlinge samenwerking en daarbij de noodzaak voor de samenwerking tussen de LVB- en verslavingszorg. Aan het woord: een psychiater, GZ psycholoog, begeleider en twee cliënten.

Begeleider Ramon Bakker: “Doordat je je kennis vergroot over verslaving kom je te weten dat er een hele andere wereld achter zit. Het is niet alleen het verdoven van je gevoel, het is ook: waarom verdoof je je gevoel? Zodra je dat te weten komt over je cliënt kun je uiteindelijk je cliënt alleen maar beter begeleiden, want je begrijpt een deel van zijn gevoel en zijn verleden waardoor je makkelijker dingen zult gaan herkennen in de toekomst. Hierdoor kun je cliënt beter helpen op weg naar een betere toekomst.”

Bekijk de volledige film

https://www.youtube.com/watch?v=oE2a-Rwd1EQ

Fase 2 van start

De film verbeeldt wat de onderzoeksresultaten uit fase 1 laten zien. De antwoorden die de mensen gegeven hebben in het onderzoek, helpen ons te werken aan goede zorg en ondersteuning voor mensen met LVB. We starten nu met fase 2. In deze fase gaan we aan de slag met het ontwikkelen van een leidraad. Daarnaast gaan we in fase 2 aan de slag in een actief leernetwerk, waarin gelegenheid is om met en van elkaar te leren op actuele vraagstukken rondom personen met LVB en problematisch middelengebruik.

Doe mee! 

Ben jij betrokken bij mensen met een verstandelijke beperking en verslavingszorg? En heb jij interesse om mee te doen in het leernetwerk ‘LVB in het vizier’? In het leernetwerk werk je als organisatie aan een eigen verandervraagstuk en ben je actief betrokken bij het implementeren van de leidraad in jouw organisatie. Je neemt deel aan 4 leernetwerkbijeenkomsten van een dagdeel en ontvangt procesbegeleiding in het uitwerken van je vraagstuk. Aan het einde lever je een kennisproduct op, aansluitend bij je verandervraagstuk. Samenwerking Gehandicapten- en verslavingszorg is een belangrijke focus.

Daarnaast hebben we plekken vrij voor mensen/organisaties in de zogenaamde ‘buitenring’. Wil jij actief volgen wat de binnenring aan het doen is? Met hen meedenken? Kosteloos de leernetwerkbijeenkomsten bijwonen waar je kunt meewerken aan de leidraad en kunt leren van de ervaringen van de binnenring? 

Over ‘LVB in het vizier’

Met het project ‘LVB in het vizier’ hebben we als doel dat mensen met LVB en (problematisch) middelengebruik en/of vermoedens van een stoornis in het gebruik van middelen meer in het vizier komen. We halen kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken de informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken. Het project is onderdeel van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.