Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

'Ongerustheid over vergoedingen zorg thuis bij EMB' 02/05/2017

Er zouden zorgen zijn onder de ouders van ruim 3000 thuiswonende kinderen met ernstige meervoudige beperkingen over de vergoedingen van de specialistische behandelingen. De kosten moeten vanaf juli deels worden betaald door de gemeente.

Zorg voor kinderen met EMB thuis

Vanaf juli wordt een onderscheid gemaakt tussen mensen met kans op herstel en mensen die permanent toezicht nodig hebben, bij het vergoeden van langdurige zorg. Voor de eerste groep moet de gemeente of de zorgverzekeraar betalen. De Volkskrant meldt dat de gemeente niet altijd bereid is die kosten te dragen.

AWBZ

Voorheen maakten zo'n 14.000 thuiswonende mensen met een beperking, de meeste van hen kinderen, aanspraak op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Sinds 2015, toen er zorghervormingen werden doorgevoerd, zijn 3.300 thuiswonende kinderen met een handicap doorverwezen naar de gemeente.

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) zegt van deze kinderen niet te kunnen beoordelen of ze aan het selectiecriterium voldoen: bij jonge kinderen is lastig vast te stellen of ze blijvend zorg nodig hebben.

Onrust onder ouders

De Volkskrant concludeert na een rondgang onder ouders dat er onrust is ontstaan door deze veranderingen. Gemeenten hebben minder geld voor de jeugdzorg en bovendien minder specialistische kennis in huis. Sommige gemeenten vergoeden dezelfde zorg, andere gemeenten verwijzen de ouders weer terug naar het Rijk.

Staatssecretaris Van Rijn

Staatssecretaris Van Rijn laat weten dat er afspraken zijn gemaakt over "een warme overdracht" van mensen die voortaan bij de gemeente moeten zijn. "Wij volgen dit proces op de voet. Binnenkort gaat een evaluatie naar de Tweede Kamer met mogelijke verbeterpunten."

Bron: Nu.nl

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.