Toon zoekbalkToon menu

Vakmanschap

Gehandicaptensector steeds transparanter over kwaliteit 25/01/2019

Sinds 2017 rapporteert de gehandicaptensector op een nieuwe manier. Hiervoor gebruikt de sector het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg.

Kwaliteitskader gehandicaptenzorgUit het Sectorbeeld Gehandicaptenzorg blijkt dat organisaties grote stappen zetten op het gebied van transparantie en het inbouwen van een lerende cultuur. Het Sectorbeeld is een analyse van de vernieuwde en openbare kwaliteitsrapporten.

Uniek voor de zorg

Volgens de onderzoekers, Wilma van de Scheer en Annemiek Stoopendaal, bieden de kwaliteitsrapporten "een vorm van transparantie die (nog) uniek is in de zorg".

In de rapportages is nu een hoofdrol weggelegd voor de ervaring van de cliënt. De rapporten gaan in op vier thema's:

  • Het zorgproces rond de individuele cliënt,
  • Onderzoek naar cliëntervaringen,
  • Zelfreflectie in teams,
  • Het kwaliteitsrapport & externe visitatie.
Download het Sectorbeeld Gehandicaptenzorg (pdf)

Expert vertelt over het Sectorbeeld Gehandicaptenzorg

In deze video vertelt Jan Kremer (onder meer voorzitter van Kwaliteitsraad Zorginstituut Nederland) over het Sectorbeeld Gehandicaptenzorg. Kremer was als expert betrokken bij de rapportage.

https://www.youtube.com/watch?v=AC7Egj1b4yc

Bron: Skipr

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Willem 27/1/2019

De organisatie waar mijn familie lid woont is een ster in het niet communiceren van dit verslag. Na uitgebreid zoeken hebben we het ergens gevonden op de website. Terwijl we een gesprek hebben gehad met het hoofd veiligheid waarna ik hem op een moment vroeg hoe hij de punten die wij noemden vond. Antwoord ze zijn herkenbaar. Terwijl op dat moment het document al gepubliceerd was. Hij heeft hier niets over genoemd. Een gebrek aan transparantie