Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Oproep! Denk met ons mee 19/07/2018

geld-gewoon-bijzonder-oproep-onderzoek-lvb-jongeren“Cliënten zijn vaak een drama met geld. Voorheen hielpen de begeleiders hen daarmee en bepaalden zij waar er wel geld voor was en waarvoor niet. Dat leverde natuurlijk heel veel conflicten en spanning op en hielp niet bij de zorg.” (persoonlijk begeleider 3 maart 2017)

Hoe kan de hulp bij financiën nog beter voor jong volwassenen met een LVB? Charlotte Albers wil in haar onderzoek graag verder ingaan op deze ingewikkelde driehoek tussen cliënt, bewindvoerder en persoonlijk begeleider. Wat gaat er mis en wat kan er nog beter? Denk met haar mee en stuur een mail naar c.albers@uva.nl.

Geld speelt een belangrijke rol in ons leven. Dat is niet anders voor jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Alleen blijkt voor velen van hen het op orde houden van de eigen financiën een hele uitdaging. Geld leidt vaak tot conflicten en spanningen. Onderlinge ruzies over niet terugbetaalde leningen bijvoorbeeld, maar ook conflicten tussen cliënten en hun hulpverleners. Het idee dat de conflicten over geld de zorgrelatie schaden lijkt breed gedragen. Het op afstand plaatsen van de financiële hulpverlening, zoals een aantal jaren geleden ook wettelijk is vastgelegd, zou hiervoor een oplossing moeten bieden.

Bewindvoering

Tegelijkertijd blijkt uit de verhalen van de jong volwassenen die ik spreek, dat de relatie tussen cliënt en bewindvoerder zich ook vaak laat kenmerken door een constante staat van conflict. Veel jong volwassenen die onder bewindvoering staan zijn constant boos op hun bewindvoerder, snappen niet waarom zij geen geld krijgen en voelen zich onbegrepen. Hoewel ik ook situaties tegenkom waarin bewindvoerder en persoonlijk begeleider soepel samen werken om de cliënt zo goed mogelijk te helpen en ondersteunen in de omgang met geld, blijkt de verhouding tussen cliënt, bewindvoerder en persoonlijk begeleider vaak ingewikkeld.

Oproep: Welke oplossing is volgens jou geschikt?

Charlotte Albers heeft ze jullie hulp nodig. De komende periode komt ze graag in gesprek met bewindvoerders, begeleiders, cliënten en andere betrokkenen die ervaring hebben met deze thematiek en bereid zijn samen op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen. Ben je geïnteresseerd of ken je iemand die haar hierbij kan helpen? Stuur een mail naar c.albers@uva.nl, waarin je je naam en betrokkenheid bij het thema vermeldt. Je ontvangt dan binnenkort een uitnodiging voor een brainstormsessie.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.