Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Ontwikkelaar leidraad 'EMB in het vizier' stelt zich voor 26/06/2018

Rita van Burgsteden is ontwikkelaar van de leidraad 'EMB in het vizier.' In een interview vertelt ze over zichzelf en haar ambities.

interview-ontwikkelaar-rita-emb-ernstig-meervoudige-beperking-rapport-leidraadWie is de ontwikkelaar van de leidraad 'EMB in het vizier'? Rita van Burgsteden stelt zich voor. Ze is GZ-psycholoog met een eigen praktijk. Voor het Gewoon Bijzonder project EMB in het vizier is ze gevraagd de leidraad te ontwikkelen. Ze stelt zich daarom graag aan jullie voor.

Tekst: Rita van Burgsteden

Waar kennen jullie mij mogelijk van?

Ik ben begonnen met werken als begeleider en daarna als psycholoog. Ik heb jarenlang gewerkt op KDC voor EMB de Blauwe Vogel in Soest (nu Amerpoort). Ik ben adviserend lid geweest van de BOSK en ik werk voor het CCE in vastgelopen casussen. Voor mensen met EMB en hun ouders en ondersteuners heb ik vanuit Vilans een aantal producten gemaakt:

Op dit moment geef ik als EMDR-therapeut ook EMDR-therapie aan mensen met EMB vanuit het centrum diagnostiek en behandeling van Amerpoort. Daarnaast werk ik al jaren voor MEE NL en ben ik gedetacheerd bij het CJG en de Sociale Teams van Zeist .

Wat ga ik precies doen?

Voor de te ontwikkelen leidraad van EMB in het vizier probeer ik een ordening aan te brengen in de grote hoeveelheid kennisproducten. Deze kennisproducten ga ik kort beschrijven en vormen zo de basis voor een databank. Ik zal waarschijnlijk niet volledig kunnen zijn en hoop dan ook dat er veel kennis toegevoegd gaat worden.

Wat is de status: waar ben ik momenteel mee bezig?


Om te beginnen leek het mij mooi om dit product in een perspectief te plaatsen. Ik heb daarom de visie op de leidraad voor mensen met EMB beschreven en iets verteld over de geschiedenis. Ik heb inmiddels een lijst van 116 kennisproducten, waarvan ik er een aantal heb uitgewerkt. Ik ga deze ter goedkeuring voorleggen aan de opdrachtgevers en samenwerkingspartners.

Ik word er blij van als informatie op tijd gevonden wordt door iedereen die ernaar op zoek is. Voor ouders die een kind krijgen met EMB is alles nieuw en anders. Ik hoop dat de leidraad hen op weg helpt in die nieuwe wereld. Dat geldt natuurlijk ook voor begeleiders, familie en buren, de arts of de leerkracht.”

Over EMB in het vizier

Er zijn in ons land minimaal zo'n 13.000 mensen met ernstig meervoudige beperkingen EMB. Met het project 'EMB in het Vizier,' als onderdeel van Gewoon Bijzonder, halen we kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken. Lees meer over het project.

Meer lezen over het project EMB in het vizier:

Gewoon Bijzonder

Het project EMB in het vizier  is onderdeel van het Nationaal Programma Gehandicapten Gewoon Bijzonder.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.