Toon zoekbalkToon menu

Inclusie

LHBT-project 'Begeleiding zonder stempel' van start 22/09/2014

Je bent begeleider in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Je merkt dat er in de groep soms harde grappen over homo´s worden gemaakt.

Je bent begeleider in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Je merkt dat er in de groep soms harde grappen over homo´s worden gemaakt. Je ziet dat Arjan, een van jouw cliënten zich dan gelijk terugtrekt. Wat doe je hiermee? Zeg je er iets van? Of ben je bang om zelf voor homo te worden aangezien?

Met LHBT-project “Begeleiding zonder stempel” willen Vereniging LFB, COC Nederland en Vilans begeleiders in de zorg handvatten bieden in de ondersteuning van LHBT’ers met een verstandelijke beperking. Het project kan van start dankzij een financiële bijdrage van het SKAN-fonds.

Verbeteren van begeleiding LHBT'ers

Zowel uit onderzoek als uit signalen uit de praktijk blijkt dat er nog veel te verbeteren valt in de begeleiding van LHBT’ers met een verstandelijke beperking. Dit project is bedoeld om begeleiders en instellingen bewust te maken van het bestaan van LHBT’ers en hen helpen een ‘roze bril’ op te zetten. Ook willen we een bijdrage leveren aan een meer homovriendelijke cultuur binnen zorgorganisaties.

Bewustwording seksuele diversiteit

“Begeleiding zonder stempel” is een vervolg op “Zonder drempel, zonder stempel”, een bewustwordingsproject rondom seksuele diversiteit bij mensen met een verstandelijke beperking. In dit vervolgproject staan de begeleiding en de zorginstellingen centraal. Dit doen we door reeds bestaand materiaal voor het bespreekbaar maken van LHBT-gevoelens bij mensen met een verstandelijke beperking te verzamelen en eventueel op maat te maken. Dit materiaal wordt beschikbaar gesteld via een digitale instrumentenbox: ‘Begeleiden met een roze bril’. Deze instrumentenbox wordt in 3 proeftuinen getest.

Oproep ambassadeursduo en tools LHBT

Om positieve ervaringen rondom begeleiden met een ‘roze bril’ te laten zien worden ambassadeursduo’s ingezet. Een duo bestaat uit een cliënt met LHBT en een verstandelijke beperking en zijn begeleider. Wil jij, samen met een cliënt ambassadeur zijn? Neem dan contact met ons op. Voor de instrumentenbox ‘Begeleiden met een roze bril’ zoeken wij ook bestaande tools en materialen die gebruikt worden in de praktijk. Contact opnemen kan met Hilair Balsters van Vilans, via h.balsters@vilans.nl of telefonisch op 030 789 2382.

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.