Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Nieuwe netwerken presenteren zich tijdens netwerkbijeenkomst Gewoon Bijzonder 27/11/2018

Op donderdag 15 november kwamen zes nieuwe netwerken van Gewoon Bijzonder voor het eerst samen, tijdens een netwerkbijeenkomst. De zes bestaande netwerken sloten zich daarbij later aan om ervaringen en tips uit te wisselen.

De nieuwe netwerken richten zich op mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) en mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Zij werden welkom geheten door Johanna Haanstra, voorzitter van de Programmacommissie Gewoon Bijzonder, waarna Hilair Balsters haar interviewde over de uitgangspunten van Gewoon Bijzonder.

Het Nationaal Programma Gehandicapten ‘Gewoon Bijzonder’ ontwikkelt, verspreidt en past kennis toe om zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel te verbeteren. Met als doel dat mensen met een (verstandelijke) beperking met grotere zelfstandigheid en meer zeggenschap kunnen functioneren in de samenleving

Pitches en 10-minuten gesprekken

Via korte pitches werden de nieuwe netwerken geïnformeerd over
 • het gebruik van de Minimale Data set door Carlo Schuengel
 • kennisdelen via het kennisplein Gehandicaptensector door Marion Keizer 
 • en het inzetten van ervaringsdeskundigheid in de onderzoeken door Sofie Sergeant.

Sofie Sergeant

‘Stap uit de verbale box: communiceer meer met beeld en geluid.
 Helder, maar zonder verkleutering.’

In 10-minuten gesprekken konden de netwerkdeelnemers daarna hun vragen stellen aan de pitchers en zo meer informatie verzamelen over de werkwijze binnen Gewoon Bijzonder.

       

Oude en nieuwe netwerken ontmoeten elkaar

Nieuwe netwerken

Hier vind je meer informatie over de nieuwe netwerken.
Lees verder
In een gezamenlijk vervolgprogramma voegden de netwerken, die inmiddels twee jaar onderzoek doen binnen Gewoon Bijzonder, zich bij de nieuwe netwerken. Elke netwerk pitchte in twee minuten het eigen onderzoek en de bestaande netwerken gaven tips of vertelden waar zij trots op waren op basis van hun ervaringen tot nu toe.

Tijdens het programmaonderdeel ‘Vrije vloer’ wisselden deelnemers van nieuwe en bestaande netwerken verdere informatie met elkaar uit. De middag werd afgesloten met een borrel. Twaalf onderzoeksnetwerken plus één

Het aantal onderzoeksnetwerken binnen Gewoon bijzonder komt met de zes nieuwe netwerken op twaalf. Het netwerk Samen Werken, Samen Leren ondersteunt alle 12 netwerken bij de samenwerking met co-onderzoekers en ervaringsdeskundigen in de onderzoeken, waarbij gelijkwaardigheid in de werkrelatie voorop moet staan.
 1. De Sensatie van een Goed Leven
 2. Netwerk Samen Kunnen Kiezen
 3. NAH Kennisnetwerk
 4. Sociale relaties bevorderen met ICT
 5. Ondersteunen gezonde leefstijl
 6. Meer op eigen benen met LVB
 7. De wereld veilig, begrijpelijk en toegankelijk maken met behulp van ICT
 8. Sterker samen: vergroten van de kracht en welbevinden van gezinnen met een persoon met EMB
 9. Kwaliteit van leven en veroudering van mensen met EMB
 10. Samen denken, samen doen
 11. Vrijheid en veiligheid 
 12. EVB+ in beeld! Praktijkgericht onderzoek naar succesfactoren in de begeleiding van EVB+ cliënten
Informatie over de nieuwe onderzoeksprojecten is op dit moment te vinden op de website van ZonMw. Per januari 2019 beschikken de netwerken over een eigen netwerkpagina op het vernieuwde Kennisplein Gehandicaptensector. De laatste weken van 2018 worden gebruikt om daarvoor informatie te verzamelen.

Bron: ZonMw

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.