Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Coaching, training en intervisie voor inclusieve onderzoeksteams 27/11/2019

Binnen het door ZonMw gefinancierde project 'Samen werken samen leren'  (SWSL) is in het deelproject ‘Samen veranderen’ de Cabriotraining ontwikkeld. Hierbij betrokken organisaties zijn LFB en DSiN. Het onderzoeksduo Henriëtte Sandvoort (LFB) en Sofie Sergeant (DSiN) bouwde in de afgelopen drie jaar deze training op voor de lopende projecten binnen 'Gewoon Bijzonder'. 

Binnenkort verschijnt op Kennisplein Gehandicaptensector een dossier ervaringsdeskundigheid. Houd de website in de gaten!

CABRIO-training

Wil je weten waarom de CABRIO-training zo waardevol is voor jou?
6 redenen
Inclusief onderzoek doen, dat doe je niet zomaar. We leren uit het project ‘Samen veranderen’ dat inclusieve onderzoeksteams - waarbij onderzoekers en ervaringsdeskundigen samen werken - vragen hebben. De vragen (op inhoud, het samen onderzoek doen en het leerproces van de inclusieve samenwerking) die naar boven drijven proberen we aan te pakken via de Cabriotraining. De inclusieve onderzoeksteams in het Gewoon

Startdatum 2020

3 partners: 

 • ZonMw
 • Stichting Disability Studies in Nederland (DSiN) 
 • Vereniging LFB Scholing & Training 
Bijzonder Programma van ZonMw geven aan baat te hebben bij training, coaching en intervisie. Deze vaststelling wordt ook in het wetenschappelijke veld internationaal gedeeld (Nind, 2017; Johnson&Johnson, 2009; Bigby, Frawley & Ramcharan, 2014). 

Inhoud coaching, training en intervisie 

gewoon-bijzonder-ervaringsdeskundigenDe Cabriotraining heeft twee belangrijke doelstellingen: 

 • Ruimte creëren voor veilige ontmoeting en reflectie. Junior, senior en ervaringsdeskundige onderzoekers geven aan baat te hebben bij ruimte en tijd voor reflectie met betrekking tot samenwerking,  communicatie en taakverdeling. Dilemma's en problemen worden zo in eerlijkheid en openheid besproken.  
 • Werken aan ‘hoe ontwerpen we een onderzoeksdesign voor iedereen’. Het team krijgt de mogelijkheid om zich - passend bij het onderzoeksdoel -  te scholen in non-verbale communicatie, creatieve onderzoeksmethoden en multi-zintuiglijk presenteren. In de Cabriotrainingen wordt het team uitgedaagd creatief te denken en oplossingen te zoeken zodat ieder kan bijdragen en floreren in het onderzoeksproces. De vertaling van praktijk naar wetenschap naar praktijk wordt hierbij voortdurend beoefend.  

Doelstelling 1 kan niet zonder 2 en omgekeerd. Dus beide doelstellingen zitten in elk van onderstaande modules vervlochten.  

6 modules

We hebben de Cabriotraining ontwikkeld en tot op heden 9 teams voorzien van training, coaching of intervisie. Op basis van deze ervaring hebben we alles verzameld en geordend in 6 modules: 

 • Introductie in inclusief onderzoek
 • Reflectie en zelfreflectie
 • Communicatie en rapportage
 • Multi-sensorisch presenteren
 • Samen analyseren in onderzoek
 • Intervisie in een participatief onderzoeksteam

Oproep: gezocht prutselaars!

​Het mooie woord ‘prutselaar’ is een samentrekking van prutser en knutselaar. Het woord is bedacht door Kees van Kooten. We zijn op zoek naar tip-cabriotrainingprutselaars: mensen die zin hebben om mee te denken, uit te proberen, creatieve voorstellen te doen. Op de Facebook-site 'Cabriotraining’ zullen we de voortgang van de verduurzaming van de Cabriotraining in woord en beeld naar buiten brengen. Dus… prutselaars aller landen: volg ons en spring in onze Cabrio!

Bron / inspiratie: Range Rover

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.