Toon zoekbalkToon menu

Gezondheid

Sportcommunity UNIEK SPORTEN 18/09/2017

Op 15 september is de sportcommunity UNIEK SPORTEN gestart. Onder de titel 'Ik heb een sport gevonden. En jij?' gaat dit platform met site, app en regionale sportloketten inspiratie en hulp bieden voor sporten en bewegen, van sporters voor sporters.

bewegen-sportcommunity-sporten-platform-beweging

Vivian van Leeuwen ontspant

Het doel is om gelijkwaardige sportparticipatie verder mogelijk te maken. Bedenker Arjo Wijnhorst van het Fonds Gehandicaptensport noemt het vinden van een passende sport een essentieel onderdeel van UNIEK SPORTEN.

“We werken samen met Wmo-regio’s en sportloketten in het land om het sportaanbod in kaart te krijgen. Al bijna tachtig procent van het sportaanbod in Nederland is in UNIEK SPORTEN te vinden. En je kunt sportaccommodaties beoordelen op toegankelijkheid. Dit doen we in samenwerking met het Mulier Instituut”.
 
 
“We willen via UNIEK SPORTEN 1,7 miljoen mensen met een handicap in beweging krijgen,” vult Monica van Harn van het Fonds aan. “Ook mensen die daar nog niet, of latent, mee bezig zijn. We willen helpen en inspireren. Dat laatste door mooie inspirerende, realistische verhalen te vertellen en praktische tips te geven. Over iemand die twee keer per week een sportschool bezoekt. Of iemand die na lang oefenen zelf weer de trap op kan lopen. Die kilo’s lichter is, nu hij of zij weer in beweging is. Of met een handbike weer meegaat met zijn of haar oude wandelclub. Gewoon op zaterdag een uurtje”.

Escape

Vivian van Leeuwen (23), docent Nederlands in opleiding heeft een zeldzame darmziekte met chronische vermoeidheid, doofheid, slechtziendheid en rolstoelafhankelijkheid tot gevolg. Ze ziet sporten als een uitlaatklep:

“Het is soort escape; tijdens dat uurtje op zaterdag ben ik even niet bezig met school, mijn gezondheid en energie vretende dingen die allemaal nog op het programma staan. Het biedt een fijne structuur, ik heb vrienden gemaakt die ik anders nooit had ontmoet."
 
 
“Het wekelijkse uurtje paardrijden is echt een manier om mijn horizon te verbreden en grenzen te verleggen en even iets ‘normaals’ te doen. Want juist tijdens het rijden ligt de nadruk niet op de beperking. Te paard is niemand meer echt beperkt, je hebt hooguit wat meer hulp nodig van een begeleiding – maar op wat je samen met je paard allemaal kunt. Dat geeft zoveel voldoening!”

Bron: Unieksporten

Lees ook:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.