Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Vlog: We houden contact met elkaar 06/07/2018

In deze vlog kijkt Sofie Sergeant onder andere terug op Cabriotraining van de NAH-klankbordgroep van 25 juni 2018. Sofie licht een aantal uitspraken uit van zowel co-onderzoekers en onderzoekers.

Tekst: Sofie Sergeant

 

“We houden elkaar in de gaten.”

Dit zei één van de ervaringsdeskundigen van de NAH-klankbordgroep tijdens de Cabriotraining van 25.06.2018. Hij zei het met een knipoog maar ik vond het op verschillende manieren heel raak gezegd. Ik vind het raak omdat de uitdrukking het wederkerige in de relatie benadrukt:

  • Onderzoekers houden co-onderzoekers in de gaten:

- Hoe gaat het met je?
- Sluit de onderzoekstaak aan op je ambitie/talent/energie/ritme?
- Is ons onderzoeksproces helder?
- Zijn onze onderzoeksmethodes voor jou toegankelijk zodat je kan participeren?

  • Co-onderzoekers houden onderzoekers in de gaten:

- Onderzoek je datgene wat er toe doet?
- Staat het onderzoek met de voeten in de praktijk?
- Kunnen we hier iets mee?
- Neem je mijn vragen/verhalen mee?
- Voel ik mij veilig en welkom binnen het team, de academische context?

 

“Ik wil meer doen dan meedoen”

Een andere ervaringsdeskundige zei hierover tijdens deze bijeenkomst: “Ik wil meer doen dan meedoen. Ik hoop dat mensen meer verwachten van mij dan ik van hen.” En tot slot zei hij: “Ik voel me veilig wanneer ik begrijp wat er van mij verwacht wordt, en als ik daaraan kan voldoen.” Samenwerking tussen onderzoekers en ervaringsdeskundigen: dat moet van twee kanten komen. En als het goed is, varen we er allemaal wel bij. Maar dan moeten er wel enkele voorwaarden vervuld zijn en daarin kunnen we elkaar maar beter wakker houden!

vlog-samen-werken-samen-leren-gewoon-bijzonder    samen-werken-samen-leren-gewoon-bijzonder-gehandicaptenzorg
Foto's: gemaakt tijdens de NAH-klankbordgroep bijeenkomst

Onze telefoon en mailbox roodgloeiend!

Ook wij worden goed in de gaten gehouden. Het lijkt wel of heel Nederland nu participatief onderzoek wil gaan organiseren. Onze telefoon en onze mailbox staan roodgloeiend. Onderzoekers en co-onderzoekers contacteren ons over het opzetten van samenwerking met ervaringsdeskundigen in onderzoek, met vragen over training en coaching. We krijgen vragen vanuit de sector voor mensen met een beperking maar ook vanuit andere sectoren. En daar zijn we wat blij mee! Ook ‘Hoi Utrecht’ had ons in de gaten. Hier kan je het artikel lezen dat werd gepubliceerd naar aanleiding van een interview.

Uitpluizen en analyseren

vlog-gewoon-bijzonder-samen-werken-samen-leren-sofie-sergeant-cabriotrainingIn deze laatste vlog voor de zomer doen we een bijzondere aankondiging. Het dak gaat even op de Cabrio. Eerst gaan Henriëtte en ik vakantie vieren, genieten van een welverdiende zomer. Daarna gaan we met het voltallige team van SWSL terugkijken op 2 jaar werken binnen dit mooie project. We nemen al onze aantekeningen onder de loep, we scannen samen alle blogs en vlogs. We duiken in de Cabriotrainingen die we gaven en in onze logboeken over hoe ze verliepen. Al dit materiaal zullen we zorgvuldig uitpluizen, analyseren. We hopen zo te kunnen ontdekken welke vragen/noden leven bij teams die samenwerken met ervaringsdeskundigen. En we trachten zo ook zicht te krijgen op hoe wij hierop een antwoord geprobeerd hebben te geven en wat we daarvan kunnen leren.

Het dak gaat op de Cabrio: we gaan even in stilte werken

vlog-gewoon-bijzonder-samen-werken-samen-leren-netwerk-sofie-sergeant-cabriotrainingMaar dat betekent niet dat u onze vlogs moet missen… In de vorige vlog lichtten we reeds een tipje van de sluier op… Jan Troost heeft – rebel die hij is – stiekem gefilmd op onze driedaagse in april 2018. In deze driedaagse hebben we de tijd genomen om het tekenlabo als methode en de tekeningen als resultaten te bestuderen en analyseren. Jan heeft – zonder dat ik het wist – een groot deel van de 15 aanwezigen geïnterviewd. Op het einde van de driedaagse vroeg hij of ik ook wilde meekomen voor het interview. Ik viel uit de lucht. De snoodaard ;-)

Mini-serie: ‘Jan interviewt’

Maar dit levert dus heel mooi materiaal op: filmpjes van aanwezige kunstenaars, ervaringsdeskundigen, designers, onderzoekers mensen werkzaam in de zorg. Enkele van deze – door Jan zorgvuldig gefilmde en gemonteerde – fragmenten gaan we in de komende maanden met u delen via onze vlogs. Dit betekent dat Jan Troost het stokje dus even van ons overneemt. Het wordt een mini-serie getiteld ‘Jan interviewt’ met telkens focus op een ander thema. Bij wijze van teaser kan u hieronder alvast een stukje film zien uit het interview met Henriëtte. Aansluitend op deze filmbeelden en voor we het stokje aan Jan overdragen, is het laatste woord aan Henriëtte. Zij geeft hieronder haar visie op de voorbije tijd, op ons samenwerken binnen het project ‘Samen werken, samen leren ’.

https://www.youtube.com/watch?v=sqes7SyfC5w
Bekijk een filmpje van Henriëtte, waarin ze vertelt hoe ze betrokken is geraakt bij het Tekenlabo.

Henriëtte verlegt haar grenzen

Tekst: Henriëtte van Sandvoort

Ik heb dit jaar veel geleerd rondom ons project Samen Werken Samen leren. Ik heb vooral geleerd om kritisch naar mezelf en mijn eigen ontwikkeling te kijken. Ook heb ik geleerd om mijn grenzen te verleggen, bijvoorbeeld:

  • het leren filmen op het congres focus op onderzoek
  • het bezig zijn met tekenen tijdens de driedaagse in april
  • het leren aanpassen door verschillende presentaties te geven.

henriette-vlog-samen-werken-gewoon-bijzonderElke presentatie is weer anders en krijgt een andere vorm. Ik leer hier steeds beter mee om te gaan. Ik heb ook geleerd om een onderdeel van de presentatie alleen te doen. Ook heb ik dit jaar geleerd hoe belangrijk het is om moeilijke dingen bespreekbaar te maken en daaraan een positieve wending te geven. En ik heb geleerd aan te geven als iets echt niet goed voelt. Het mooiste vind ik onze presentatie op het focus congres. Ik heb toen met mijn verhaal mensen geraakt. En waar ik achter ben gekomen is dat ik toe ben aan een cursus Engels om mezelf verder te kunnen ontwikkelen in de onderzoekswereld.

Ik ga met een goed gevoel en wijsheid de zomervakantie in en hoop op een goed najaar. Onze samenwerking en het project SWSL is zo intensief dat ik nu echt wel nood heb aan vakantie ;-)!! Bij deze wens ik jullie allen ook een fijne vakantie!

Henriëtte Sandvoort,
LFB-Ervaringsdeskundige/ Trainer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.