Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Leidraad Oud en Gelukkig

Leidraad Oud en Gelukkig helpt je bij het begeleiden van ouderen met verstandelijke beperkingen. De leidraad bestaat uit een visie en een overzicht van 60 online kennisproducten.

60 kennisproducten

Uit de inventarisatie binnen 'Ouderen in het vizier 1' bleek dat begeleiders, stafmedewerkers, onderzoekers, verwanten en ouderenadviseurs met deze kennisproducten werken en deze aanraden aan anderen.
Bekijk de kennisproducten
Met de producten uit de leidraad kun je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. De leidraad is zowel off- als online te gebruiken.

Download de visie van de leidraad
(2020, pdf, excl. kennisproducten)

Voor wie?

Deze leidraad is voor directe begeleiders, stafmedewerkers, behandelverantwoordelijken en alle anderen die in de langdurige gehandicaptenzorg betrokken zijn bij de ondersteuning van ouderen met verstandelijke beperkingen. Ook is de leidraad bedoeld voor mantelzorgers en voor professionals, beleidsmakers en huisartsen in de ouderenzorg, thuiszorg of welzijnswerk die deel uitmaken van de ketenzorg of een individueel ondersteuningsnetwerk. 

Tips

Met de producten uit leidraad 'Oud en Gelukkig' kun je de ondersteuning van ouderen met een verstandelijke beperking verbeteren. Maar hoe pas je de leidraad toe in je organisatie?
Lees verder

Hoe lees je de leidraad?

Nieuwsberichten

Welke nieuwsberichten zijn er afgelopen periode geplaatst over de leidraad? 
Lees verder
Bij alle kennisproducten vind je een casus met daarin een ondersteuningsvraag. Daarna lees je informatie over: doelgroep, bijbehorende domeinen van kwaliteit van bestaan, toelichting op het kennisproduct, ervaring met het product en informatiebronnen. Binnen deze leidraad vind je ook een literatuuroverzicht (pdf).

Groepen ouderen
Binnen de groep ouderen met verstandelijke beperkingen vind je verschillende subgroepen. Je ziet bij een kennisproduct steeds bij welke van deze groep(en) dat hoort:

  • Vitale ouderen,
  • Ouderen met moeilijk verstaanbaar gedrag,
  • Ouderen met ernstige meervoudige beperkingen,
  • Ouderen met psychogeriatrische problematiek,
  • Ouderen met ernstige lichamelijke beperkingen.

Visie achter de leidraad en producten

Deze leidraad richt zich op ouderen met verstandelijke beperkingen die, vooral vanwege hun verstandelijke beperkingen, ondersteuning ontvangen of ondersteuning nodig hebben. Het gaat om ouderen die zelfstandig wonen tot ouderen die volledige verzorging en verpleging behoeven, eventueel met gedragsregulering (mensen met ZZP 3VG t/m 8VG).

Lees meer over de visie

Ontwikkeling Leidraad Oud en Gelukkig

De leidraad komt voort uit het project Ouderen in het Vizier. Dit is een project binnen onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Dit is een project binnen onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Ook de informatie uit de Toolkit Ouderen van de VGN is hierin verwerkt 

leidraad-ouderen-vizierFeedback

Graag horen wij wanneer er op- en aanmerkingen of aanvullingen zijn op de leidraad en/of de kennisproducten. Door samen kritisch te zijn kan de leidraad verder worden ontwikkeld. Wil je feedback met ons delen? Vul hier het formulier in.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Leen Verlinden 5/4/2019

Beste
Kan ik het spel ook bestellen i.p.v. downloaden? Zoja, op welke manier kan ik het bestellen?
Leen Verlinden (coördinator secundair onderwijs)