Toon zoekbalkToon menu

Seksualiteit

Wegwijzer praten over seks

Praten over seksualiteit en intimiteit hoort bij je werk als begeleider in de gehandicaptenzorg, dagbesteding en het onderwijs voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. De wegwijzer ‘Praten over seks’ helpt je met handvatten en tips.


Seksuele vorming vraagt om een positieve en open houding en vertrouwdheid met het onderwerp. Toch lijkt de vraag: ‘Hoe praat ik met mijn cliënten over hun wensen met betrekking tot seksualiteit en relaties?’ voor sommige begeleiders in de gehandicaptenzorg nog steeds moeilijk. 

Handvatten en tips voor begeleiders in de gehandicaptenzorg

De wegwijzer is een interactieve pdf, wat betekent dat je bijvoorbeeld de elementen op de voorplaat kunt aanklikken en dan bij het betreffende onderwerp terechtkomt. 

Ga naar de wegwijzer

Wil je eerst eens checken wat je al weet en kunt, als het gaat om het praten met cliënten over seksualiteit? Dan hebben we een handige checklist voor je. Deze checklist geeft een overzicht van de onderwerpen in de wegwijzer ‘Praten over seks’ voor begeleiders. De onderwerpen gaan over houding, kennis en vaardigheden die je nodig hebt om seksualiteit bespreekbaar te maken met mensen met een beperking. Zet een vinkje bij wat je al weet en kunt. Geen vinkje? Geen zorgen! Je vindt alle informatie in de wegwijzer ‘Praten over seks’.

Ga naar de checklist

 


 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Angela 14/9/2022

Fijn, een handige wegwijzer om seksualiteit te bespreken. Nav het webinar over sociale mediawijsheid realiseerde ik me dat online gedrag vaak onzichtbaar is voor begeleiders. Pas bij escalaties zien we dit. Is er in de wegwijzer ook nog ruimte om hier expliciet aandacht aan te besteden om begeleiders ook hier van bewust te maken. Dus hoe begeleid ik cliënten in gezond online seksueel gedrag. Hoe maak ik dit bespreekbaar?