Naar hoofdinhoud Naar footer

Kinderwens en ouderschap

Gepubliceerd op: 28-07-2022

Mensen met een verstandelijke beperking leven midden in de samenleving. Ze willen zelf kunnen beslissen over wonen, werken, vrije tijd, vriendschappen en relaties. Een kinderwens en ouderschap kunnen daarbij horen.

In de praktijk en uit onderzoek blijkt dat dit goed kan gaan, waarbij een verstandelijke beperking geen bepalende factor is voor falend ouderschap. Belangrijke beschermende factoren zijn het durven vragen en kunnen accepteren van ondersteuning, goede ondersteuningsprogramma’s, en een steunend sociaal netwerk.

Goed genoeg ouderschap

In Nederland botsen twee kernwaarden met elkaar. We vinden in Nederland dat iedereen vrij is om zijn eigen leven in te richten en het recht heeft om daarbij zelf keuzes te maken. Maar we vinden ook dat alle kinderen recht hebben op een goede opvoeding, een prettige omgeving en een onbezorgde jeugd. Ouders hebben de plicht om hun kinderen goed op te voeden.

Begeleiden cliënten verstandelijke beperking met kinderwens

Wat doe je als je merkt dat cliënten met een verstandelijke beperking een kinderwens hebben? Hoe reageer je en hoe begeleid je hen met deze levensvragen? Hoe neem je hun wensen serieus, maar houd je ook de belangen van een kind in het oog?

Agenda-items kinderwens en ouderschap

Er zijn geen agenda-items gevonden