Naar hoofdinhoud Naar footer

Duurzame gehandicaptenzorg

De zorgsector is één van de sectoren die bijdraagt aan klimaatverandering.Hoe kunnen we daar binnen de gehandicaptenzorg iets aan doen en juist bijdragenaan vergroening en duurzaamheid?

Het installeren van zonnepanelen, plantaardig eten en het terugdringen van het gebruik van handschoenen zijn voorbeelden van hoe we kunnen bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Maar hoe doe je dat binnen jouw organisatie? En hoe zorg je dat de leefomgeving van je cliënten daarbij gezonder wordt en blijft? Deelname aan de Green Deal Duurzame Zorg kan je hierbij helpen.  

Wat is de Green Deal Duurzame Zorg? 

In de ‘Green Deal Duurzame Zorg voor gezonde toekomst’ staan afspraken die zorginstellingen, overheden en bedrijven hebben gemaakt. Hoe kan de zorgsector bijdragen aan het terugdringen van klimaatverandering? Daar gaan deze afspraken over.

De belangrijkste pijlers hierin zijn:  

  1. CO2-uitstoot terugdringen met 49% in 2030 en in 2050 moeten alle zorgorganisaties klimaatneutraal werken (klimaatakkoord). 
  2. Circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen en tegengaan van verspilling van grondstoffen (hergebruik en recyclen). 
  3. Minder medicijnresten in grondwater, sloten en rivieren. 
  4. Gezond makende werk- en leefomgeving voor personeel en cliënten. 

Meer informatie over de Green Deal op Rijksoverheid.nl

Meer informatie over de Green Deal op RIVM.nl

Tips duurzame zorg

Er zijn geen tips bij dit thema.

Agenda-items duurzame zorg

Er zijn geen agenda-items gevonden