Naar hoofdinhoud Naar footer

Pilot beroepsregistratie voor begeleiders in de gehandicaptenzorg

Gepubliceerd op: 03-07-2023

Ben je begeleider in de gehandicaptenzorg? Dan weet je dat je collega’s, waaronder verpleegkundigen, artsen en gedragsdeskundigen, met behulp van beroepsregistratie werken aan hun professionele ontwikkeling. Ze nemen van tijd tot tijd deel aan een training, intervisie, een inspiratiedag of een congres. Voor begeleiders in de gehandicaptenzorg is zo’n registratie er nog niet.

De komende jaren gaat de Beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BPSW) met 500 begeleiders onderzoeken wat beroepsregistratie betekent voor de professionalisering van het beroep. Door mee te doen aan de pilot laat je zien dat je:

✓ actief de kwaliteit van je vak waarborgt
✓ zelf keuzes maakt voor je professionele ontwikkeling
✓ begeleiders uit het hele land ontmoet en van elkaar leert

Mirjam van Oostinjen, Petra Vriend en Meerie Mulder zijn begeleiders bij WilgaerdenLeekerweideGroep en betrokken bij de ontwikkeling:

‘Waar sommige mensen dit zien als een ‘moeten’. Willen wij juist dat deze pilot niet voelt als een verplichting, of iets wat we ‘weer moeten doen’. We willen dat dit voelt als een verrijking, een verbreding van kennis en motivatie voor je werk. Het mooie hieraan is, dat het niet alleen voor begeleiders, maar ook door begeleiders is gemaakt.’

Gratis registreren

Dit register wordt momenteel ontwikkeld door de begeleiders gehandicaptenzorg die actief zijn bij de BPSW. De BPSW kan je de registratie kosteloos aanbieden, mede dankzij een bijdrage van het ministerie van VWS. Dat betekent dat je niets betaalt voor je inschrijving in het register en je gratis scholing en trainingen kunt volgen. Binnenkort komt er een overzicht met interessante scholingsmogelijkheden.

‘Beroepsregistratie is een mooie manier om regie te nemen over je professionele ontwikkeling.’

Niels Rem, begeleider in de gehandicaptenzorg

In deze flyer over Pilot beroepsregistratie voor begeleiders in de gehandicaptenzorg vind je nog meer informatie over de pilot.

Mirjam, Petra en Meerie  zijn enthousiast

‘Hoe fijn is het, dat we op deze manier meer handvaten kunnen krijgen om nog beter voor onze cliënten kunnen zorgen. Dat we met èn van andere professionals kunnen leren. Dat we dit nu over het algemeen gratis kunnen aanbieden vinden wij een ontzettend groot pluspunt. Ook vraagt het ‘maar’ 16 uur aan tijds investering per jaar.

Omdat we verschillende soorten scholingen aan gaan bieden is er voor ieder wat wils. Hierdoor is het passend binnen het werkgebied waar de professional zich mee bezig houdt en kan het echt een verrijking zijn voor op de werkvloer. Op deze manier kan er veel kennis worden opgedaan en gedeeld.’

Doe je mee?

Begeleiders met een mbo-niveau 4 of hbo-opleiding en begeleiders met een andere opleiding met meer dan 5 jaar werkervaring, kunnen deelnemen aan de pilot beroepsregistratie voor begeleiders in de gehandicaptenzorg.

De pilot start per 1 oktober 2023! Als je wil deelnemen of meer informatie wil, stuur een bericht naar beroepsregistratiebegeleidersgehandicaptenzorg@bpsw.nl ovv ‘Pilot beroepsregistratie begeleiders’.

Mirjam, Petra en Meerie zijn overtuigd

'Uiteindelijk delen we allemaal dezelfde passie voor ons mooie vak. Want dat is wat we hebben: een vak!  Wij zouden heel graag samen met veel andere enthousiaste begeleiders deze olievlek verspreiden, de opgedane kennis en enthousiasme vervolgens delen op de werkvloer. En er met zijn alle voor zorgen dat we de best mogelijke zorg kunnen blijven geven aan onze cliënten. Want dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen!’

Deel deze pagina via: