Naar hoofdinhoud Naar footer

Dierenbuddy, een steuntje in de rug voor cliënt en huisdier

Dierenbuddy is een onderdeel van de Dierenbescherming, een non-profit organisatie die zich onder andere inzet voor het voorkomen van dierenleed- en verwaarlozing. Met Dierenbuddy richt de Dierenbescherming zich onder andere op mensen met een beperking, die niet meer in staat zijn om volledig zelfstandig voor hun huisdier te zorgen.

Voor mensen met een beperking is een huisdier van groot belang voor hun geluk en kwaliteit van leven. Beperkingen kunnen echter leiden tot moeite met het verzorgen van hun geliefde huisdier. Uithuisplaatsing is voor zowel het diertje als het baasje erg verdrietig. Dit wil de Dierenbescherming graag voorkomen.

Wat doet Dierenbuddy?

Dierenbuddy regelt dat vrijwilligers klaarstaan om hulpbehoevenden te helpen met de verzorging van hun huisdier. Denk aan aanvullende structurele hulp voor één of meer momenten per week. Het maken van een match tussen een hulpvrager en aantal (vaste) dierenbuddy’s is maatwerk wat ervoor zorgt dat het dier goed verzorgt bij zijn baasje kan blijven wonen. Dierenwelzijn wordt zo gewaarborgd, eenzaamheid tegengegaan én de zorgmedewerkers worden verlicht. Zorgmedewerkers mogen namelijk vanuit hun functiebeschrijving niets met huisdieren van hun cliënten doen, wat hen aan het hart kan gaan.

Voor wie is Dierenbuddy?

De diensten van Dierenbuddy zijn gratis en uitsluitend bedoeld voor mensen die door ouderdom, chronische ziekte of beperking niet meer zelfstandig voor hun huisdier kunnen zorgen, zelf geen financiële draagkracht hebben om voor hulp (bijvoorbeeld uitlaatservices) te betalen en niet voldoende hulp kunnen vinden binnen hun sociale netwerk. Dierenbuddy's maken bijvoorbeeld lange wandelingen met het huisdier, maken de kattenbak/knaagdierkooi/vogelkooi of vissenkom schoon, borstelen de vacht, knippen de nagels en bezoeken eventueel de dierenarts.

Een signalerende functie

Daarnaast heeft een dierenbuddy een signalerende functie. Bij situaties waar het dierenwelzijn in gevaar komt, kan hij/zij advies geven en aan de bel trekken wanneer een cliënt de zorg van het dier ook met de hulp van dierenbuddy’s écht niet meer aankan.

Hoe vraag ik de hulp van Dierenbuddy's aan?

Dierenbuddy wordt per gemeente opgezet omdat hier vrijwilligers voor nodig zijn en de kwaliteit van de dienst gewaarborgd moet blijven. Dierenbuddy is op dit moment in deze gemeenten actief: Alkmaar, Almelo, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Barneveld, Castricum, De Bilt, Delft, Den Haag, Enschede, Gooise Meren, Gouda, Groningen, Haarlem, Heemskerk, Heerhugowaard, Kolhoorn, Nieuwegein, Nijmegen, Purmerend, Ridderkerk, Rijssen-Holten, Rotterdam, Utrecht, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle. 

Iemand aanmelden kan via de website van Dierenbuddy. Vragen mail je naar dierenbuddy@dierenbescherming.nl.

Laatst bijgewerkt op: 03-07-2023

Deel deze pagina via: