Naar hoofdinhoud

Stichting MiMakkus

Gepubliceerd op: 24-09-2020

Stichting miMakkus wil het contact en de communicatie met mensen voor wie communicatie niet vanzelfsprekend is verbeteren.

Gerelateerde media:

Mensen hebben behoefte aan contact met anderen. Voor mensen met bijvoorbeeld dementie, verstandelijke beperkingen en/of onbegrepen gedrag is dat contact niet altijd vanzelfsprekend. Stichting miMakkus (‘mijn clown’) wil het contact en communicatie met mensen voor wie communicatie niet vanzelfsprekend is verbeteren. Dat doet miMakkus-medewerkers (miMakkers) door vanuit rust en respect hun gedrag af te stemmen op de belevingswereld van de cliënten. De veelal non-verbale methode hanteert zo de basisprincipes van belevingsgerichte zorg: een respecterende houding en begrijpen van lichaamssignalen. 

MiMakkers komen in alle soorten woonomgeving op bezoek, zoals: 

  • thuis
  • zorgorganisatie 
  • dagbestedingscentrum
  • online (bezoek)

Ga naar deze website voor meer informatie over miMakkus

Casus oudere cliënt 

Mevrouw Bergsma dementeert. Ze is soms erg onrustig en wil dan blijkbaar wat. Maar niemand begrijpt wat ze wenst. Zijn er manier om beter in contact te komen met mevrouw Bergsma? 

Thema's

  • emotioneel welbevinden
  • zelfbepaling
  • interpersoonlijke relaties

Lees meer over de thema's

Onderbouwing

Evidence based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid. 

Beoordeling:

MiMakkers brengen, in vergelijking met begeleiders, niet meer of minder alert, positief of negatief gedrag teweeg bij cliënten met ernstige verstandelijke beperkingen. Wel is de kwaliteit van de interacties tussen de miMakkers en de cliënten hoger.

Bron: Wintels, S. C., van Oorsouw, W. M. W. J., Hendriks, R. P. J., & Embregts, P. J. C. M. (2014). miMakkus: Belevingsgerichte zorg met behulp van clownerie. Gennep: Dichterbij.    

Bronnen:

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad Ouderen in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersoon