Naar hoofdinhoud Naar footer

Onvoorwaardelijke ondersteuning voor groepsongeschikte Chris

Gepubliceerd op: 04-11-2021

Chris (20) is verstandelijk beperkt. Hij houdt zich staande door anderen te intimideren. Door zijn gedrag is hij groepsongeschikt en zit hij bijna de hele dag in zijn kamer. Hoe haal je hem uit deze impasse? Dat legt orthopedagoog Ineke Speksnijder uit in de video over onvoorwaardelijke ondersteuning.

Doordat iedereen inclusief zijn begeleiders bang is voor Chris, gaan ze minder van hem eisen, krijgt hij minder steun en daardoor wordt de wereld voor Chris bedreigender. Met als gevolg dat hij nog meer intimiderend gedrag gaat vertonen.  

Waar het misgaat is dat Chris zich niet gezien en gewaardeerd voelt, niet betekenisvol bezig is en geen regie ervaart. De PRO-aanpak is erop gericht zijn menselijke behoeftes weer te vervullen. Ineke Speksnijder vertelt hoe je onvoorwaardelijke begeleiding in je organisatie van de grond krijgt door middel van kennis, reflectie, ondersteuning van en vertrouwen in medewerkers. 

Bekijk de video

Onvoorwaardelijke ondersteuning is de kern van PRO, een aanpak van het samenwerkingsverband van ASVZ, Trajectum, Pluryn, CCE en een aantal zorgverzekeraars.

Deel deze pagina via: