Naar hoofdinhoud Naar footer

Project Pro voor LVB en probleemgedrag

Gepubliceerd op: 07-11-2023

Laatst bijgewerkt op: 29-11-2023

Gewoon blijven doen. Dat is het uitgangspunt van Pro, een samenwerking tussen meerdere zorgorganisaties, het CCE en zorgkantoren. Pro wil doorplaatsing en uitstoting van mensen met een licht verstandelijke beperking en een intensieve ondersteuningsvraag voorkomen, door onvoorwaardelijkheid te bieden, en een zo gewoon mogelijk leven.

Pro-status voor het leven

In totaal zijn er nu 24 Pro-plekken voor langdurig wonen (24-uurszorg) voor cliënten met een LVB en een intensieve ondersteuningsvraag. Plaatsing bij Pro is voor de lange termijn: een cliënt heeft een Pro-status voor het leven.

Project Pro is opgezet door zorgaanbieders ASVZ, Pluryn en Trajectum, het CCE en de zorgkantoren VGZ en Zilveren Kruis.

Het doel van Pro

  • Onvoorwaardelijke zorg bieden aan 24 cliënten met een LVB, die zich in een situatie bevinden zonder uitzicht op verbetering. Zij worden steeds weer uitgestoten door herhaaldelijk extreem acting-out gedrag. 
  • De cliënten en hun naasten meer kwaliteit van leven bieden. 
  • Onrust in de samenleving door het gedrag van cliënten verlagen. 
  • Lagere kosten voor de zorg dan daarvoor, inclusief de maatschappelijke kosten. 
  • Het landelijke zorgaanbod binnen de keten vernieuwen, waardoor minder cliënten in een vergelijkbare situatie terechtkomen.

Pro-uitgangspunten

Behoeften cliënten met een intensieve ondersteuningsvraag

1.    Pro stelt de algemeen menselijke behoeften centraal. Die zijn de basis voor de ondersteuningsvraag.

2.    Pro is gericht op een ‘zo gewoon mogelijk’ leven.

3.    Pro stelt de orthopedagogische omgeving centraal, afgestemd op de individuele behoeften van de cliënt.

4.    Pro stimuleert het opbouwen van vertrouwen en zelfvertrouwen. Dat zorgt voor stabiliteit in emotioneel en sociaal functioneren. 

5.    Pro biedt verblijf en wonen zonder voorwaarden. 

6.    Pro biedt een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie.

Behoeften medewerkers

7.    Pro besteedt nadrukkelijk aandacht aan de competenties en het welzijn van medewerkers.

Ondersteuning door organisatie

8.    Alle bij Pro betrokken disciplines én bestuurders nemen verantwoordelijkheid voor de Pro-zorg op inhoud, draagvlak en samenwerking.

Innovatie in het zorgaanbod

Pro is er niet alleen voor de 24 cliënten. Pro wil ook voorkomen dat er nieuwe cliënten uitgeplaatst en steeds weer doorgeplaatst worden. Hoe dat gebeurt? Door met de Pro-oplossing een bijdrage te leveren aan innovatie binnen de keten.

Pro Monitor

Hoe ver is jouw organisatie met het vormgeven van onvoorwaardelijke zorg? 

De Pro Monitor helpt teams te reflecteren op de mate waarin de Pro-uitgangspunten in de praktijk aan de orde zijn. Zie de Pro Monitor (onderaan de pagina bij downloads) met toelichting. De Pro Monitor vul je in met behulp van de Pro Monitor Excel (zie downloads onderaan de pagina).

Zo hebben Trajectum, ASVZ en Pluryn onlangs de Pro Monitor: reflectietool voor onvoorwaardelijke zorg voor mensen met een LVB en agressief gedrag gelanceerd.

Pro Inspiratieprogramma

Voor organisaties die zich afvragen of zij zorg volgens de Pro-uitgangspunten willen vormgeven, is er het Pro Inspiratieprogramma. Meer lezen? Bekijk de omschrijving van het programma onderaan de pagina bij downloads. 

Podcast Pro 

Spotify 

Apple podcast 

Pro op CCE Podium

Downloads  

Download het rapport Pro in de Praktijk (pdf) of download de aanklikbare infographic. 

Wetenschappelijk onderzoek naar Pro 

Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Pro: intensieve ondersteuning binnen een orthopedagogische behandelcontext

Meer weten over Pro?

Overweegt jouw organisatie ook het bieden van onvoorwaardelijke zorg? Lees meer over het Pro Inspiratieprogramma in de pdf onderaan de pagina bij downloads. Voor vragen en aanmelding kan je contact opnemen via: zorgadvieslz@vgz.nl Vanwege het uitgangspunt dat cliënten onvoorwaardelijk kunnen verblijven is er nauwelijks doorstroom. Zorgaanbod voor cliënten komt bijna niet vrij en er is geen wachtlijst voor project Pro. Als je vragen hebt, kan je contact opnemen met het zorgkantoor via zorgadvieslz@vgz.nl

Lees meer

Lees het verhaal over Peter die licht verstandelijk beperkt is, maar onvoldoende opgemerkt werd. Zo werd hij veelvuldig overvraagd, werd hij niet aangesproken op zijn eigen niveau wat ertoe leidde dat hij veelvuldig weg moest uit een instelling waar hij woonde. Met het programma Pro kan Peter een gewoon mogelijk leven leiden en onvoorwaardelijk blijven wonen: Een zo gewoon mogelijk leven met Pro

Downloads