Naar hoofdinhoud Naar footer

Schoonmaken goed organiseren: 9 tips voor managers & leidinggevenden

Goed schoonmaken klinkt eenvoudig, maar toch gaat er in de praktijk veel mis. Ziekteverwekkers blijven achter wanneer je niet goed schoonmaakt. Of ze worden zelfs verspreid! Als manager of leidinggevende kun je veel doen om je medewerkers goed te ondersteunen.

9 tips om het schoonmaken goed te regelen en je medewerkers te ondersteunen:

 1. Betrek iedereen die schoonmaakt. Geef uitleg over:
  • de juiste manier van schoonmaken;
  • de middelen die medewerkers moeten gebruiken.
 2. Spreek binnen de organisatie af wie verantwoordelijk is om wat schoon te maken. Dit kunnen meerdere functies zijn.
 3. Zorg voor overzicht en maak gebruik van een schoonmaakschema. Check de website van het RIVM (bij 7.1) voor voorbeelden van schoonmaakschema’s. Deze kun je aanpassen aan de eigen situatie.
 4. Leg binnen de organisatie vast wie verantwoordelijk is voor de inkoop van de juiste middelen en materialen.
 5. Zorg dat er alleen schoonmaakmiddelen aanwezig zijn die écht als schoonmaakmiddel worden verkocht. Check of jullie middel is goedgekeurd door het Ctb. Leg aan medewerkers uit dat ze altijd de instructies op de verpakking van de schoonmaakmiddelen moeten volgen. En dat ze de schoonmaakmiddelen in de originele verpakking met een leesbaar etiket bewaren.
 6. Zorg dat je altijd genoeg voorraad hebt. Dan kun je materialen direct vervangen wanneer dat nodig is.
 7. Maak binnen de organisatie afspraken over de opslagruimte waar je schoonmaakmaterialen en -middelen opbergt. Richt deze ruimte daarvoor apart in.
 8. Komen medewerkers (mogelijk) in contact met lichaamsvloeistoffen? Leg hen uit dat ze op dat moment wegwerphandschoenen moeten dragen bij het schoonmaken. En dat ze deze handschoenen na eenmalig gebruik direct uit moeten doen. Daarna moeten ze hun handen desinfecteren. Denk eventueel ook aan een wegwerpschort. Het is belangrijk dat medewerkers de handschoenen en het schort direct weggooien na het schoonmaken.
 9. Was materialen direct na gebruik op 60 graden. Dit voorkomt de groei van ziekteverwekkers. 

Lees meer

Deel deze pagina via: