Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor goede samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers

Gepubliceerd op: 08-05-2020

Wil jij de samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers in de gehandicaptenzorg verbeteren? Dan hebben we 5 gouden tips voor je. Ze zijn gebaseerd op het WIFA-model = Waarderen, Informeren, Faciliteren en Afstemmen.

5 gouden tips

Goed samenwerken met vrijwilligers verhoogt het werkplezier. Maar hoe kom je tot een goede samenwerking? Elkaar kennen en waarderen is hierbij erg belangrijk.

Dit zijn de 5 gouden tips:

  1. Leer elkaar kennen. Organiseer een kennismakingsronde waar ook de managers bij zijn. Vraag vrijwilligers een naamkaartje te dragen. Hang foto’s van medewerkers en vrijwilligers op de afdeling.
  2. Geef vrijwilligers een plek. Werk vrijwilligers goed in. Zorg voor een vaste contactpersoon. Schrijf de komst van vrijwilligers op het rooster.
  3. Deel ervaringen en kennis. Geef vrijwilligers informatie over wat ze moeten doen. Geef ze tips over het omgaan met cliënten. Luister naar de ideeën van vrijwilligers en laat zien wat je ermee doet.
  4. Toon belangstelling en waardering. Maak eens een praatje of geef een compliment. Regel zeker één keer per jaar een uitstapje of een feest voor beroepskrachten én vrijwilligers.
  5. Evalueer en verbeter. Bespreek met elkaar wat wel en niet goed gaat in de samenwerking. De Samenspel Vrijwilligersscan kan je hierbij helpen, zie hieronder.

Lees alle praktische tips en suggesties

WIFA-model

WIFA staat voor: Waarderen, Informeren, Faciliteren, Afstemmen. Deze aspecten zijn relevant in de samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten.

Aspecten van samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten + Wat houdt het in? 

* Waarderen: (Meer) waardering en respect bereiken tussen vrijwilligers en beroepskrachten

* Informeren: Informeren van vrijwilligers over zaken die met cliënten te maken hebben, uitvoering van taken en organisatie

* Faciliteren: Faciliteren van randvoorwaarden, relevante kennis en toerusting van vrijwilligers

* Afstemmen: Afstemming tussen vrijwilligers en beroepskrachten over zaken die cliënten betreffen en werkzaamheden

Vrijwilligersscan

Zorg Beter met Vrijwilligers heeft een scan ontwikkeld waarin iedereen kan aangeven wat hij graag verbeterd wil zien in de samenwerking. De scan is gebaseerd op het WIFA-model.  Met de scan kun je snel inventariseren hoe de betrokkenen in een organisatie denken over de samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten. In de instructie lees je hoe je de Samenspel Vrijwilligersscan uitvoert. Download vervolgens de vragenlijst en verwerk de resultaten in het invulbestand.

MEER OVER VRIJWILLIGERS IN DE GEHANDICAPTENZORG

Feiten en cijfers Vrijwilligerswerk

Downloads

Deel deze pagina via: