Naar hoofdinhoud Naar footer

Wat is een gezonde leefomgeving?

Gepubliceerd op: 24-10-2019

Een gezonde leefomgeving is belangrijk in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Dat maakt het makkelijker om gezond te leven.

Gerelateerde media:

YouTube video thumbnail

Maar wat is eigenlijk een gezonde leefomgeving? Wat vinden mensen met een verstandelijke beperking zélf belangrijk in die ondersteuning? Kristel Vlot-van Anrooij doet hier onderzoek naar en deelt haar bevindingen.

Na vele interviews kwam Kristel – samen met haar co-onderzoekers Henk en Anneke – tot 13 thema’s die belangrijk zijn. Deze zijn onderverdeeld in 3 groepen.

  1. Mensen: Het gaat hier om de mensen rondom een cliënt en de verschillende dingen die zij kunnen doen, zoals het ondersteunen van een gezonde leefstijl.
  2. Plekken: Het gaat hier om wat er aanwezig is op de locatie van een cliënt, maar ook in de omgeving. Zo kan een innovatieruimte helpen om te kijken welke hulpmiddelen een cliënt helpt in de ondersteuning. 
  3. Voorwaarden: Het gaat hier om het beleid van de zorgorganisaie, de financiën of de mogelijkheden binnen de gemeente. Ook begeleiders kunnen hierin hun steentje bijdragen. Dit kunnen zij doen door vooraf mee te denken en niet alleen als er een probleem is. 

Vlog 

In deze vlog deelt Kristel haar bevindingen. 

Gewoon Bijzonder

Onderzoeksnetwerk 'Ondersteunen gezonde leefstijl: De Krachten Gebundeld' zoekt uit hoe je voor mensen met een verstandelijke beperking een omgeving creërt die hen ondersteunt en stimuleert om gezond te leven. Meer informatie >> 

Deel deze pagina via: